More

  Bolji uvjeti rada za sarajevske ljekare

  Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko potpisali su kolektivni granski ugovor, čime je izbjegnut generalni štrajk.

  - Advertisement -

  Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko potpisali su kolektivni granski ugovor, čime je izbjegnut generalni štrajk medicinara u tom kantonu ranije najavljen za 6. novembar.

  U međuvremenu, traje štrajk medicinara u drugim kantonima Federacije BiH.

  Konaković je rekao da su od danas ljekarima poboljšani uvjeti, povećane plaće, ali i da “uvijek može bolje”, javlja Radiosarajevo.ba.

  “Najavljujem da će Vlada iz budžeta naredne godine izdvojiti značajna sredstva, koja niko do sada nije izdvojio, da poboljšamo materijal i sve uslove u zdravstvu. Zahvaljujem se doktorima i sindikatu na dobrim pregovorima i drago mi je da oni nisu miješali u politiku u to kao neki drugi”, rekao je premijer KS-a.

  Konaković je ocijenio da su plaće porasle od 12 do 20 posto. Kako najavljuje, u sljedećih godinu dana očekuje se bolje stanje.

  Bolji rezultati za pacijente

  Hočko je kazao: “Na rođendan ovog sindikata postigli smo dogovor s Vladom i mislim da će ovo biti dobro za sve, ljekare, zdravstvo i građane, što će u konačnici dati bolje rezultate u zdravstvu.”

  Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj istakla je da je sretna zbog potpisivanja ugovora jer je plaća zdravstvenim radnicima povećana nakon deset godina.

  Dodala je da su pregovori vođeni sa četiri sindikata koji su imali različite stavove, ali je dogovorom postignuto potpisivanje dva kolektivna ugovora.

  Ljekari su ranije tražili satnicu 2,35 konvertibilnih maraka (1,2 eura), sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i supspecijaliste za 1,2.

  Prošle sedmice Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je zahtjeve zdravstvenih radnika u KS-u, što je bio preduvjet za okončanje štrajka pokrenutog 13. oktobra.

  Na sastanku Konakovića, Ademaj i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Samira Turkovića s direktorima svih zdravstvenih ustanova u kantonu postignut je dogovor da će novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznositi 0,5, dok će njihova satnica iznositi 2,60 KM (1,33 eura), a radna sedmica trajat će im 37,5 sati, čime su ispunjeni zahtjevi sindikata zdravstvenih radnika.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six ÷ two =