More

  Bojić: Broj migranata u BiH je povećan, ali kapaciteti nisu popunjeni

  Pojavila se jedna ruta preko Albanije, Crne Gore i dole u hercegovačkom dijelu. Isto tako, povećao se broj onih migranata koji dolaze u BiH za 25 posto, izjavio je Borislav Bojić.

  Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić poručio je da je povećan broj migranata koji ovih dana ulaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali da trenutno nisu popunjeni kapaciteti u centrima u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Kolegij Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH imao je priliku da govori o toj temi. Dakle, ima tu povećanja broja onih koji se pojavljuju u BiH. Pojavila se jedna ruta preko Albanije, Crne Gore i dole u hercegovačkom dijelu. Isto tako, povećao se broj onih migranata koji dolaze u BiH za 25 posto”, istakao je Bojić.

  Prema njegovim riječima, kapaciteti u BiH nisu popunjeni kada je u pitanju prijem migranata.

  “Nisu popunjeni kapaciteti u BiH, ima ih sasvim dovoljno. Zatražit ćemo dodatne izvještaje o stanju kada je u pitanju i zaštita ljudskih prava i opšte stanje kada su u pitanju migracije. Sigurno će Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH ovih dana dodatno da bude prisutna i u Službi za poslove sa strancima BiH i Graničnoj policiji BiH. Tamo postoji nedostatak broja izvršilaca, oko 200 izvršilaca nedostaje u Graničnoj policiji BiH, ali i u Službi za poslove sa strancima BiH”, pojasnio je Bojić.

  Ukoliko bi se ovim trendovima nastavio broj migranata u BiH, naglasio je, oni će do maja da utroše sva sredstva kojim raspolažu.

  Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur smatra da je BiH samo tranzitna zemlja kada su u pitanju migranti kojih je sve više ovih dana na području BiH.

  “BiH nije država destinacija nego država tranzita. Oni istovremeno ne žele da zatraže zaštitu na teritoriji BiH podnošenjem zahtjeva za azil. Tako da oni sami svojim postupanjem dovode u situaciju da se više puta vraćaju sa teritorije jedne države u drugu državu. Da zatraže azil zakonski okvir postoji”, poručila je Džumhur.

  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  57 + = sixty three