More

  Bogdan Bratić: Ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se desi problem (VIDEO)

  spot_imgspot_img

  Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta Bogdan Bratić u intervjuu za Otisak TV govorio je o stanju koje je zatekao dolaskom na ovu funkciju, nedavnom velikom požaru u fabrici plastike, procesu deminiranja, izmještanju Civilne zaštite, prioritetima te kratkoročnim i dugoročnim ciljevima u radu Odjeljenja.

  Stanje u Odjeljenju je bilo zadovoljavajuće

  „Stanje u Odjeljenju je bilo zadovoljavajuće, s obzirom na čitavu proteklu godinu“, izjavio je Bratić, dodavši da je po dolasku „preuzeo sve aktivnost koji su dodijeljene Odjeljenju“, a to je, prije svega, dezinfekcija javnih ustanova i površina, u svrhu prevencije širenja virusa korona. Poručio je da je Odjeljenje opremljeno ljudstvom i da će ponovo dati svoj maksimum u slučaju još jednog talasa virusa.

  Kao prijelomnu tačku u radu, navodi poplave iz 2014. godine, nakon kojih je Odjeljenje materijalno i tehnički ojačalo, jer je, u međuvremenu, prepoznat njegov značaj u suočavanju s kriznim situacijama.

  Treba stalno pratiti trendove, prije svega u opremi

  Poručio je da se Odjeljenje pokušava uključiti u evropske fondove zajedno s upravama iz FBiH i RS-a.

  „Pokušat ćemo da apliciramo na poziv [IPA3 fonda] koji postoji, koji se tiče određenog dijela Sistema zaštite i spašavanja, a to je 112 broj, koji bi trebao, ukoliko dođe do dogovora, da se uvede na nivou čitave BiH“, objasnio je.

  Dodao je da je Odjeljenje učestvovalo u  projektu i sa UNDP-om koji se bavi ranim upozoravanjem putem sms-a, i pomoći kojeg bi se porukama stanovništvo moglo obavještavati o potencijalnim opasnostima.

  „Treba stalno pratiti trendove, prije svega u opremi“, zaključio je Bratić, dodavši da je sve dobro „dok ne dođemo do nekog problema“ i da se stoga stalno treba usavršavati.

  Novi područni vatrogasni domovi

  Objasnio je da je potrebno ostvariti saradnju s mjesnim zajednicama u kojima bi trebali postojati povjerenici koji će „imati svoju ulogu ukoliko dođe do kriznih situacija“.

  „I da ih zadužimo materijalno-tehničkim sredstvima da odmah mogu odgovoriti, dok se ne izađe na teren“, dodao je.

  Prema njegovim riječima, tri buduća područna vatrogasna doma nalazit će se u Bijeloj, Sandićima i Prutačama i „bit će opremljeni vatrogasnim vozilima“, a najavio je i mogućnost opremanja ambulantnim vozilima.

  „Svaka minuta je značajna“, podcrtao je.

  Odgovor na požar u fabrici plastike pokazatelj opremljenosti i spremnosti

  Govoreći o nedavnom požaru u fabrici plastike, Bratić se zahvalio u svoje, ali i u ime čitavog Odjeljenja, poručivši da je efikasna reakcija vatrogasaca „pokazatelj opremljenosti i spremnosti“.

  Da bi se brže reagovalo na takve nesreće, najavio je izmještanje Civilne zaštite na Bescarinsku zonu, jer bi tada, kako je istakao, „sva sredstva bila na jednom mjestu“.

  „Gubimo vrijeme da izvučemo opremu koja nam je potrebna“, objasnio je.

  Bratić je istakao značaj i nevladinog sektora, rekavši da bi se „sami mnogo teže“ suočili s određenim izazovima. Dodao je da je Odjeljenje za ovu godinu izdvojilo 60 000 KM za grantove udruženjima, ali da će nastojati da se izdvoje i veća sredstva.

  „Kroz Strategiju smo provukli tu saradnju“, istaknuo je.

  Deminiranja Distrikta u naredne četiri godine

  Kada je u pitanju proces deminiranja u Distriktu, Bratić je kazao da je 12 miliona metara kvadratnih još uvijek „minski sumnjivo“. Istaknuo je da je supervizor za Brčko Michael Scanlan „izrazio želju da se Brčko distrikt deminira u naredne četiri godine“.

  Pripremljen projekt deminiranja koji je, kako je rekao, već završen u koordinaciji sa BHMAC-om, mogao bi početi u ovoj godini. Za projekt je „supervizor našao donatora“, objasnio je Bratić.

  Lokacija tog projekta je Brčko-istok: Dubravice Donje, Dubravice Gornje i Brezovo Polje Selo. Lokacija za koju se, također, izrađuje projekt je Brčko-sjever: Vučilovac, Marković Polje, Krepšić, Gorice, Donji Vukšić i Laništa. Bratić je naglasio da je deminiranje ovoga prostora  posebno korisno „zbog izgradnje autoputa“.

  „Ostali projekti koje ćemo nastojati da realizujemo su: MPS Ulice, Donji Rahić, Bukovac, Ulović; MSP Boderište, Čađavac, Potočari, Omerbegovača, Brka, MSP: Gornji Vukšić, Donja Skakava, i MSP Brčko-zapad: Dubrave, Cerik, Bijela, Bukvik i Lukavac.“

  Ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se desi problem

  Bratić je najavio održavanje Vježbe osposobljavanja za traganjem i spašavanjem u ruševinama, koja će se odvijati od 4. do 11. septembra u Brčkom.

  „To će biti obuka za interventne i spasilačke jedinice, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR“, objasnio je.

  Bratić ističe da su kratkoročni ciljevi Odjeljenja: deminiranje, vježbe, podizanje spremnosti i opremljenosti, te uređenje zakona i pod zakonskih akata. Dodao je da je Odjeljenje ubrzalo procese koji se tiču  izdavanja građevinskih dozvola kako bi se, samim time,  ubrzali kapitalni procesi u Distriktu.

  Kao dugoročne ciljeve najavio je otvaranje područnih domova i jačanje kapaciteta.

  „Ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se desi problem“, podcrtao je Bogdan Bratić.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci