More

  Bobar banka podiže 1.000 tužbi za nevraćene kredite

  Od 1.193 klijenata propala banka trenutno potražuje 24,2 miliona KM.

  - Advertisement -

  Bobar banka u stečaju pokrenuće više od 1.000 tužbi protiv građana po osnovu nevraćenih kredita. Od 1.193 klijenata propala banka trenutno potražuje 24,2 miliona KM. U većini ovih predmeta uslijediće i kontratužbe, jer fizička lica traže da se utvrdi da su ugovori o kreditima zapravo bili ništavi, saznaje portal CAPITAL.

  Informaciju je potvrdila i Sudija Božana Gužvić napominjući da Vrhovni sud RS smatra da je riječ o predmetima koji su proistekli iz likvidacije Bobar banke i zbog toga su ustupljeni na rješavanje Okružnom privrednom sudu.

  „Njihovim rješavanjem objektivno će se skratiti zaključenje stečaja u Bobar banci. Nove tužbe protiv fizičkih lica svakodnevno pristižu i sedmično dobijamo po šest do sedam tužbi“, izjavila je Gužvić.

  U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini juče i danas održano je pet pripremnih ročišta po tužbama Bobar banke u stečaju protiv Sretka Gurdeljevića, Dragana Jovića, Željka Bobara, Lazara Popovića i Marije Maković zbog nevraćenih kredita koje su svojevremeno, većina u 2006. godini, podigli u ovoj banci.

  Na glavnoj raspravi, zakazanoj za 9. februar naredne godine, osim izvođenja dokaza i predočavanja nalaza vještaka ekonomske struke, biće saslušan stečajni upravnik Bobar banke Goran Lalić i svjedok Petar Cacanović, bivši direktor Bobar banke.

  U izvještaju od 25. marta ove godine, Lazo Đurđević, sada već bivši stečajni upravnik Bobar banke u stečaju, naveo je da potraživanja od fizičkih lica iznose 24,2 miliona KM te da se naznačeni iznos potražuje od ukupno 1.193 klijenta.

  Aktuelni stečajni upravnik banke Goran Lalić potvrdio je za CAPITAL da je Bobar banka 20. juna 2006. godine odobrila 25.000 KM Lazaru Popoviću, istakavši da dospjela glavnica iznosi 25.000 KM, kamata 10.900 KM, zatezna kamata 4.000 KM, suspendovana kamata 20.400 KM, sudski troškovi 7.400 KM, što ukupno u ovom trenutku iznosi oko 68.000 KM.

  Evidentno je i da je Mariji Maković 8. jula 2005. godine Bobar banka odobrila kredit u iznosu od 20.000 KM, te da dospjela glavnica iznosi 15.400 KM, kamata 4.500 KM, zatezna kamata 2.300 KM, suspendovana kamata 12.800 KM, sudski troškovi 5.500 KM, što ukupno u ovom trenutku iznosi 40.700 KM.

  Lalić kaže da odbrana u ovim predmetima nastupa sa frazom „fiktivni krediti“, te da takav izraz ne postoji u ekonomiji niti u bankarstvu.

  „Pravno gledano, ovdje je sve čisto. Postoje potpisani ugovori o kreditima, potpisane mjenice i mjenične izjave, ugovori o jemstvu, potpisane odluke Nadzornog, odnosno Kreditnog odbora banke. Postoje i isplatni nalozi sa iznosima odobrenih kredita“, kaže Lalić ističući da će on i Odbor povjerilaca iskoristiti sva pravna sredstva koja im budu na raspolaganju da u ovom i drugim sudskim postupcima zaštite prava povjerilaca i njihovu imovinu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten × one =