More

  Biznis forum Brčko: Partnerstvo privrede, vlasti i akademske zajednice

  Prema najavi organizatora, zaključci sa Foruma trebali bi biti predstavljeni naredne sedmice.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na Ekonomskom fakultetu u Brčkom danas je održana Četvrta međunarodna konferencija na temu “Partnerstvo privrede, vlasti i akademske zajednice”. Okupila je profesore i dekane kako iz zemlje i regiona, tako i iz Litvanije, Rusije i Kine.

  Nakon što je tokom Prvog Biznis foruma upriličeno niz panel sekcija sa zanimljivim temama i panelistima, Međunarodna naučna konferencija na Ekonomskom fakultetu privukla je značajna imena, a svi zajedno bi trebali iznjedriti zaključke koji bi za cilj imali unapređenje ekonomskog stanja u Brčko distriktu.

  “Mislim da smo u protekle dvije godine u tome u velikoj mjeri uspjeli kroz naša istraživanja, obuke prema Zavodu za zapošljavanje, organizovanje Sajma privrede i Biznis foruma. Znam da imamo još snage i da ćemo sljedeće godine biti još uspješniji i kvalitetniji” ,rekao je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko.

  Gostujući profesori iz Perma, Kaunasa i Šangaja sa sobom su donijeli bogata iskustva i znanja koja bi svakako trebala biti od koristi.

  “Jedna od ključnih tema kojim se bavi Fakultet u Kaunasu jesu ekološka pitanja i stanje životne sredine. Postoje velika iskustva iz te oblasti i predlažem da napravimo neke zajedničke projekte koji će dovesti do konkretnih rezultata iz oblasti ekologije i životne sredine”, rekla je Astrida Miceikienė, Univerzitet Aleksandras Stulginskis Kaunas, Litvanija.

  “Iskustva se razmjenjuju već godinama. Donosimo ne samo nova naučna znanja koja predstavljamo ovdje, već i sami učimo na organizacionim pitanjima ovog nivoa konferencija”, rekla je Oksana V. Fotina, Agrarno-tehnološki univerzitet Perm, Ruska Federacija.

  “Imamo jako dobru saradnju sa lokalnom Vladom u Šangaju. Mi proizvodimo mozgove koji se sutra bave tim poslom, tako da smo jako zadovoljni saradnjom i dosadašnjim ostvarenjima. Osim što se bavimo poljoprivrednim sektorom, bavimo se i ekonomijom”, rekao je Yun Yang, Drugi politehnički univerzitet Šangaj, Kina.

  I u Brčkom se pokazala pozitivnom saradnja lokalne Vlade i Ekonomskog fakulteta, jer su zajedničkim naporima organizovali Prvi Biznis forum.

  “Vlada Brčko distrikta u svim svojim programima želi uključiti mišljenje akademske zajednice. Drago nam je što imamo kvalitetnu saradnju sa Ekonomskim fakultetom i ovo je četvrti međunarodni naučni skup koji će sigurno pomoći Vladi Brčko distrikta u daljim programima i aktivnostima”, rekao je Damir Bulčević, direktor Biznis foruma Brčko distrikta BiH.

  Zaključci naredne sedmice

  Prvi brčanski Biznis forum svečano je otvoren jučer.

  Podijeljen je u pet panela na teme: lokalni i regionalni razvoj, obrazovanje i mladi, privredni potencijal Distrikta, poljoprivredni potencijal Distrikta te saobraćaj i turizam.

  Glavna tema Foruma je “Novi ciklus razvoja distrikta Brčko”.

  Tehnički organizatori Foruma su Udruženje računovođa, forenzičara i revizora Distrikta te Ekonomski fakultet Brčko Univerziteta Istočno Sarajevo, a pokrovitelj Vlada Distrikta.

  Međunarodnom konferencijom Forum je i zvanično završen, a organizatori vjeruju da će biti novi pokretač ekonomskog razvoja Distrikta.

  Prema najavi organizatora, zaključci sa Foruma trebali bi biti predstavljeni naredne sedmice.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty eight + = thirty six