More

  Bivši radnici Izbora moraju platiti 343 hiljade sudskih troškova

  Autor: Kristian Bilić

  Prostor na kojem je prije rata uspješno djelovala fabrika obuće Izbor danas je prazan. Priča oko ovog bivšeg privrednog giganta i dalje je aktuelna tema u brčanskoj javnosti. Radnici tvornice obuće Izbor su podnijeli zahtjev sudu još prije skoro osam godina u vezi Izborovog zemljišta, tražeći svoja prava, ali je prostor ipak pripao Brčko distriktu BiH.

  Redakciji portala Otisak.ba se obratio i bivši inženjer u fabrici obuće Izbor, Šećo Salkić, koji nam je kazao kako su izgubili spor te kako mora isplatiti 2.306 konvertibilnih maraka sudskih trošokva u roku od osam dana te kako će mu, u protivnom, plijeniti imovinu koju ima.

  • Presuda je odbijena, kasnije su se tražili novi advokati, ali na kraju smo dobili 343.332,50 konvertibilnih maraka sudskih troškova, a ja sam dobio 2.306 konvertibilnih maraka za sudske troškove, a u protvinom bit će mi zaplijenjene stvari iz kuće u toj vrijednosti. Ja ne radim, imam 60 godina i nisam sposoban za rad te sam u invalidskoj penziji.

  Salkić je predao molbu za obustavu ovog rješenja, nadajući se da mu neće plijeniti stvari iz kuće. Njegovu sudbinu dijeli i još 252 radnika koji moraju isplatiti sudske troškove. Predlagali su Vladi Brčko distrikta BiH da se izvši otpis duga jer, kako kaže, oni su kupili to zemljište te jedini raspolagali pravom nad njim.

  • Umjesto da se nama isplati odšteta, mi sada moraju da platimo iznos koji nemamo. Ništa nije izgrađeno na tom zemljištu niti može biti radi ovog spora. Mi ćemo se idalje žaliti prema višim organima van Brčko distrikta – najavio je Salkić.

  Otisak je pokušao dobiti izjave od strane čelnih ljudi Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH o ovom slučaju, ali bezuspješno.

  Izbor, koji je započeo sa radom pedesetih godina prošlog vijeka, a svoju najveću ekspanziju doživio sedamdesetih i osamdesetih godina, do 1992. godine zapošljavao je 1.480 radnika u nekoliko pogona.

  Izvozio je u najrazvijenije zemlje Evrope. Izvoziti svoje proizvode na tržište Italije, Njemačke, Engleske, Austrije i Rusije misaona je imenica i graniči se sa naučnom fantastikom većine današnjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. I ne samo Izbor, Brčko je prije rata imalo niz preduzeća koja su veoma dobro radila, zapošljavala veliki broj ljudi, a koja su kroz proces privatizacije propala.

  Čitano

  Povezani članci