More

  Bivši borci Brčanske brigade: Presuda Đakiću primljena sa velikom nevjericom i zaprepaštenjem

  Novinar: Adis Mujdanović

  Presuda Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine Mensuru Đakiću, ratnom komandantu Prvog bataljona Brčanske brigade, kojom mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, sa velikom nevjericom i zaprepaštenjem je primljena među stotinama bivših boraca 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH, saopćeno je danas iz Koordinacije boračkih udruženja ARBiH u Brčko distriktu BiH.

  Prema presudi, Đakić je proglašen krivim da je kao komandant Prvog bataljona 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u septembru 1992. godine u selu Bukvik kod Brčkog, iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnike Bataljona kojim je komandovao kako vrše ubistva tri zarobljene osobe srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

  Iz Koordinacije su naveli da Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) – član 142, stav 1 – po kojem se sudilo Đakiću, kao blaži zakon za učinioce propisuje kažnjavanje za naređivanje i izvršavanje ubistva.

  – Đakić, međutim, nije optužen da je naredio ubistvo, kao što nije optužen da je izvršio ubistvo. Đakić je optužen da nije kaznio počinioce ubistva, a krivični zakon SFRJ ne propisuje odgovornost za to. Nasuprot obaveznoj primjeni blažeg zakona, Sud BiH primijenio je strožiji zakon, suprotno praksi Evropskog suda u Strazburu, naprimjer u predmetu Maktouf/Damjanović, i proizvoljno je primijenjen Krivični zakon na štetu Đakića, uz drastično povećanje zatvorske kazne prvostepenog suda od dvije na osam godina. Dakle, u predmetu Đakić Apelaciono vijeće Suda BiH nije uvažilo žalbu odbrane koja je, između ostalog, ukazala da: “Odredbama člana 142. Krivičnog zakona SFRJ propisano je ‘ko narediš ili ‘ko izvrši’, ali da nije propisano +ko propusti da preduzme nužne i razumne mjere da učinilac… bude kažnjen'”. Ova odredba, dakle, ne propisuje kažnjivost zbog nekažnjavanja podređenog, a istoj je Đakić kažnjen sa osam godina zatvora. Na temelju navedene proizvoljne primjene Krivičnog zakona, odbrana će u zakonom propisanom roku protiv ove presude Đakiću podnijeti apelaciji Ustavnom sudu BiH. U slučaju negativnog rješenja Ustavnog suda BiH, odbrana će uputiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu s prijedlogom “o obaveznosti primjene blažeg zakona” u predmetu Đakić. Borci Brčanske brigade i građani Brčko distrikta BiH ne mogu se oteti utisku da je presuda Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu Đakić sa drakonskom zakonskom, četverostruko uvećanom zatvorskom kaznom, u odnosu na prvostepenu presudu, jedan od pokazatelja duboke krize pravosuđa na nivou države – stoji u saopćenju.

  Patriotska liga: Ogorčenje zbog nepravedne i nemoralne presude

  Patriotska liga BDBiH u srijedu je u izjavi za Otisak.ba izrazila ogorčenje zbog, kako su naglasili, nepravedne i nemoralne presude Đakiću.

  – Presuda po “komandnoj odgovornosti” Mensuru Đakiću očito je donesena s namjerom da se izjednače svi oni koji su branili sebe i druge od zločina i zločinaca, sa onima koji su te strašne zločine i počinili u proteklom ratu – agresiji na Bosnu i Hercegovinu – naveli su iz Patriotske lige.

  Smatraju da ovakva presuda dovodi u sumnju ispravnost, moralnost i kredibilitet onih koji su je donijeli, “jer je očigledno da nije donesena po pravu i pravdi, nego po nekim subjektivnim, etničkim i osvetničkim principima”.

  – Ovakva presuda dovodi u sumnju ispravnost samog suda, koji je očigledno izgubio svoj pravni i moralni kredibilitet – dodali su.

  Iz Patriotske lige su mišljenja da ovakva presuda stvara nepovjerenje u sud, pa i kompletno pravosuđe, koje je, kako su istakli, već potpuno urušeno nizom nemoralnih incidenata koji su dospjeli u javnost u posljednje vrijeme.

  Pozvali su sve istinoljubive građane da dignu svoj glas protiv ovakvih pojava, koje, kako su zaključili, uništavaju društvo kao cjelinu.

  – Patriotska liga ostaje i nadalje na putu borbe za istinu i pravdu, za razotkrivanje i osudu svih ratnih zločina i zločinaca, ko god ih je činio, ali osuđuje nepravednu presudu Mensuru Đakiću, koji je bio istinski borac u ratu protiv zla i zločina – navedeno je na kraju izjave.

  Jovičić: Prekretnica u sankcioniranju zločina nad Srbima

  Predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić izjavio je da bi ova presuda Suda BiH mogla da znači određenu prekretnicu u sankcioniranju zločina počinjenih nad Srbima u ovoj državi.

  – Za razliku od prvostepene, drugostepena presuda donekle zadovoljava očekivanja porodica nastradalih Bukvičana. Ako se zna da su od 12. do 15. septembra u selima bukvičkog platoa stradale 64 osobe srpske nacionalnosti, od kojih čak 25 na pravcu gdje je na naše selo napadao Đakić, onda je presuda skromna. Možda su i naše aktivnosti i pismo koje smo uputili na više adresa u BiH pomogle da se Đakiću poveća kazna – rekao je on, prenijeli su lokalni i regionalni mediji.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety two − = eighty five

  Čitano

  Povezani članci