Biskup Perić: Ukazanja Gospe u Međugorju su nevjerodostojna

  Papa Franjo imenovao je posebnog izaslanika za Međugorje što se smatra direktnim preuzimanjem nadzora iz Vatikana.

  Gospa se u Međugorju nije ukazala, ponavlja biskup Perić [Al Jazeera - Arhiva]

  Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić poručio je apostolskom vizitatoru za Međugorje, poljskom nadbiskupu Henryku Hoseru kako su, po njegovom mišljenju, ukazanja Gospe u Međugorju “nevjerodostojna”.

  “Mjesni ordinarij na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno ‘ukazanje’, nijednu poruku, nijednu tajnu, nijednu pergamenu”, stoji u priopćenju Mostarsko-duvanjske biskupije.

  “U ta nevjerodostojna ukazanja ‘međugorskoga fenomena’ uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981. godine”, dodaje biskup Perić.

  Poslao ga papa

  Nadbiskup Hoser je ranije rekao kako je imenovan isključivo za pastoralno djelovanje u Međugorju i da njegova zadaća služi učvršćenju jedinstva Crkve.

  Umirovljeni nadbiskup Varšave i Praga u nedjelju je službeno stupio na dužnost na koju ga je imenovao papa Franjo što se smatra izravnim preuzimanjem nadzora Međugorja iz Vatikana.

  U propovijedi na misi, u tome poznatom marijanskom svetištu, istaknuo je kako hodočasnici dolaze u Međugorje da bi “susreli Boga, Isusa Krista i njegovu majku koja se u Međugorju naziva Kraljicom mira”.

  Medijima je ranije govorio kako bi Sveta Stolica mogla proglasiti vjerodostojnim ukazanja Gospe tijekom prvih sedam dana 1981.

  Navodna ukazanja djeci

  U središtu međugorskog fenomena su ukazanja Blažene Djevice Marije pred šest osoba, o kojima Vatikan još nije zauzeo službeno stajalište.

  Prema tvrdnjama šestero djece, Gospa im se prvi put ukazala 24. lipnja 1981. u mjestu Podbrdu kod Međugorja. Nekima ukazanja traju do danas.

  Sveta Stolica imenovala je 2011. posebno povjerenstvo koje je istraživalo vjerodostojnost Gospinih ukazanja u Međugorju.

  Izvještaj povjerenstva poslan je Kongregaciji za nauk vjere, a zatim papi Franji koji o tome treba dati konačni sud.

  Perić i ranije tvrdio da nije bilo ukazanja

  Biskup Perić i ranije je tvrdio da se u Međugorju Gospa nikada nije ukazala navodeći, kako je govorio, da je riječ o više manipulacija vidjelaca i svećenika koji su tamo bili na službi.

  “Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući poruku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala”, govorio je Perić.

  Podsjetio je i kako je u više navrata Crkva istraživala fenomen od početaka 80-ih godina, ali je uvijek utvrđeno da “nije riječ o vjerodostojnim ukazanjima Blažene Djevice Marije”, te da postoje brojne kontradiktornosti u izjavama navodnih vidjelaca Gospe u Međugorju.

  “Ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani vidioci, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne”, naveo je biskup mostarsko-duvanjski.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  66 − sixty one =