BIRN: Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo oslobađajuću presudu Oriću

  Ranije iz tužilaštva potvrđeno kako je prvostepena presuda Oriću i Muhiću ukinuta i naređeno obnavljanje postupka.

  U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta AR BiH u Srebrenici, i Muhića da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti [Al Jazeera - Arhiva]

  Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u okolini Srebrenice i naložilo održavanje obnovljenog postupka, navodi Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

  Iz Tužilaštva BiH je za BIRN BiH potvrđeno kako je prvostepena presuda Oriću i Muhiću ukinuta i kako je naloženo održavanje obnovljenog postupka.

  - Reklama -

  Orićeva braniteljica Lejla Čović rekla je kako još uvijek nije dobila nikakvu odluku u pismenom obliku.

  Odredbe krivičnog postupka

  U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

  Tužilaštvo BiH zatražilo je početkom maja ove godine od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi.

  Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja.

  Tužilac Miroslav Janjić je kazao kako je riječ o jedinstvenoj presudi u sudskoj praksi Državnog suda jer se, prema njemu, ona zasniva na imaginarnom dokazu.

  Prijedlozi odbrana

  Dodaje kako je Prvostepeno vijeće izreklo jednu presudu, a poslalo drugačiji pisani otpravak.

  „Vijeće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), po kojoj neće cijeniti svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku ove zemlje“, rekao je Janjić.

  Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostepena presuda iz oktobra prošle godine, kazavši kako je žalba tužitelja „konfuzna, nejasna i nerazumljiva“.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty two + = fifty three