More

  “Biljeg” Selmana Edija Kalopera/FOTO

  - Advertisement -

  U organizaciji Književnog kluba Brčko distrikta BiH preksinoć je u punoj sali Doma Islahijeta održana promocija zbirke poezije „BILJEG“ i izložba crteža  mladog autora Selmana Edija Kalopera.

  U programu su uz autora učestvovale magistrica arheologije Enida Murselović, magistrica bosanskog jezika i književnosti Enida Ibrahimbašić, magistrica za medije i grafički dizajn Ena Gluhaković te sociolog Elvin Delić.

  Izvođenjem Šopenove klavirske kompozicije Fantazija program je uljepšao mladi Harun Mujkić, a pjesnikove stihove iz zbirke Biljeg i … govorila je Medina Zahirović.

  Na pocetku programa prisutne je pozdravio novi predsjednik Knjizevnog kluba pjesnik Ernad Dedović.

  Autor predstavljene zbirke pjesama Selman Edi Kaloper je u svome obracanju kazao da je ljubav prema poeziji počeo razvijati još u srednjoškolskim danima, i priznao da je ponjaviše pisao o pripadnicama ljepšeg pola.

  On objašnjava da je pisao i o  narodima, Bogu, krajolicima, arhitektonskim objektima, živoj i neživoj prirodi i svemu onome što je mladog čovjeka u datom trenutku moglo zaintrigirati i zamisliti. Kaloper je naglasio da se narocito zanima za bosanske srednjovjekovne nadgrobne spomenike stećke i nišane, te da o njima promišlja i piše.

  Selman Edi Kaloper, rođen u Esine (Italija) 29.12.1995. god. Veći dio osnovne škole završava u Darfu (Republika Italija), a dio u Brčkom, gdje završava srednju Poljoprivredno-medicinsku školu.

  U Brčkom također pohađa mektebsku nastavu i okončava je 2012. godine polaganjem hatmenskog ispita. Magistrirao je na Poljoprivredno-prehrembenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje magistra biljne proizvodnje.

  U toku studija bavi se pisanjem stručnih radova, poetskih i proznih radova, te crtanjem. Objavljuje nekoliko stručnih radova kao autor ili koautor na temu navodnjavanja, vodnog bilansa, erozije zemljišta, ruralnog turizma i genealogije.

  Svoje pisane radove na polju poetike objavljuje u dva časopisa i učestvuje dva puta u zajedničkim zbirkama poezije mladih autora Bosne i Hercegovine.

  Prvu zbirku poezije “Šumski med” objavljuje 2018. godine. Ilustrator je dva romana, zbirke priča, tri zbirke pjesama i koričnog dizajna izdanja “Povijesti Bosne do propasti kraljevstva” poznatog profesora Vijekoslava Klaića.

  Od osnovnih studija aktivan je u radu Književnog kluba Brčko distrikt BiH, Fondacije Bećirević, Legata Ekmečić, Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko i Sportskog društva “Bosona” u Brčkom. Dugi niz godina učestvuje u radu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Brčkom kao član, aktivista i sekretar brčanske podružnice. Služi se italijanskim i engleskim jezikom.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  30 ÷ = six