More

  Bijele košulje najavile KRVNU OSVETU? Stari plemenski običaj zabrinuo Cetinjane

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na sahranama žrtava Vuka Borilovića (34), koji je u petak na Cetinju pobio deset komšija, nakon čega je likvidiran, primjećeno je nekoliko muškaraca u bijelim košuljama, što po starim plemenskim običajima predstavlja zakletvu na krvnu osvetu!

  Ovo je zabrinulo starije Cetinjane, koji su upućeni u ove starinske običaje crnogorskih plemena, pa su se među žiteljima brzo raširili strah i zabrinutost da će pasti još krvi!

  Žrtve pomahnitalog masovnog ubice sahranjene su u subotu i nedjelju na nekoliko grobalja na Cetinju i okolini, a među ožalošćenima bilo je i policajaca u civilu. Ovi policajci nisu prilazili muškarcima u bijelim košuljama, jer nositi takvu garderobu na sahrani nije protivzakonito, ali je to zapalo za oko starijim Cetinjanima i zabrinulo ih.

  Jedan od njih ispričao je za crnogorske medije da bijela košulja na sahrani može predstavljati vrlo opasnu poruku.

  – Od davnina onaj koji na sahrani nekog svog bližnjeg, koji je ubijen, obuče bijelu košulju, time šalje poruku porodici ubice da se zaklinje na krvnu osvetu i da se dug u krvi mora naplatiti – kazao je ovaj Cetinjanin.

  Da na Cetinju postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućnosti krvne osvete, pokazalo je i saopćenje crnogorske policije u kome se apeluje na sve građane da se ne dižu tenzije kako bi se očuvao mir.

  Odmah zatim oglasilo se i bratstvo Borilovića, koje se ogradilo od Vukovog sumanutog zločina, očigledno u strahu da neko od njih ne bude žrtva osvete.

  Pored toga, Vukova supruga i tri kćerke, koje su u vrijeme zločina bile na moru kod Tivta, sklonjene su na sigurnu, tajnu lokaciju i dobile su policijsko obezbjeđenje, što je potvrdio Srđan Korać, načelnik kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Podgorica:

  – Preduzeli smo sve mjere da ta porodica bude bezbjedna. Svi razumijemo tugu i bol porodica žrtava, ali Borilovićeva supruga i tri kćerke nisu odgovorne za zločin. Očekujem od svih građana Cetinja da to razumiju – kazao je Korać.

  Inače, prema Historijskom leksikonu Crne Gore, osveta zbog ubijenog rođaka ili saplemenika smatrana je za “najsvetiju dužnost”.

  – Vrijeme u kojem je trebalo izvršiti krvnu osvetu nije bilo ograničeno, a ponekad se ta obaveza prenosila s generacije na generaciju. Morala je biti izvršena tako da se ne ponižava osoba koja je predmet osvete i samo nad onim koji je izvršio ubistvo ili je njegov najbliži rođak, piše u leksikonu.

  Kako se dodaje, u najavi krvne osvete odjeća je igrala važnu ulogu:

  – Kao najava tog čina, oblačila se bijela košulja na sahrani žrtve, što je bila i poruka familiji ubice da slijedi osveta. Iako žene i djeca nisu bili predmet krvne osvete, ona porodica koja je bila na meti često je zabranjivala djeci da se druže sa potencijalnom metom, jer nije bila rijetkost da krvna osveta prouzrokuje i kolateralne žrtve.

  Etnolog Bojan Jovanović ispričao je za medije da je krvna osveta najizrazitija u zajednicama ustrojenim na plemenskoj osnovi.

  – Zajednica štiti svog člana jer smatra da je napad na pojedinca napad na cijeli kolektiv. Ukoliko dug u krvi ne može da se naplati od ubice, onda je osveta usmjerena na nekog iz njegove zajednice – kazao je Jovanović.

  Bira se najugledniji

  Budo Simonović, novinar i publicista iz Crne Gore, autor knjige “Riječ skuplja od života: Najteži zločini u Crnoj Gori od 1949. do 2005. godine”, izjavio je da je krvna osveta podrazumevala da pleme mora da osveti svog ubijenog pripadnika, po pravilu, muškog.

  – Iskonski običaj je bio da se glava svetila barem ravnom mjerom. Biran je najbolji i najugledniji u bratstvu ili porodici, tamo gdje će najviše zaboliti. To nikad nije rađeno za novac, odnosno osvetu je morao da obavi neko od najbližih ubijenog, otac, brat, stric, brat od strica, a sve dok se osveta ne izvrši, u kući je čuvana krvava košulja ubijenog ili kakav drugi beleg, koji bi stalno podsećao na tu svetu obavezu – objasnio je Simonović.

  Podsjetimo, Vuk Borilović je u petak ubio deset komšija i još šestoro ranio. U razmjeni vatre sa policijom je teško ranjen, a vjeruje se da ga je pištoljem dokrajčio Cetinjanin Nenad Kaluđerović, sa četiri hica. Borilović je sahranjen na tajnoj lokaciji.

  Blic.rs//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty − 45 =