More

  Bijela: Održano predavanje za osnovce u sklopu projekta “Prava biciklista u saobraćaju”

  Učenici su imali priliku naučiti o osnovnim pravilima ponašanja bicikliste u saobraćaju, te sigurnosnim mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se rizik učešća u gradskim saobraćajnicama sveo na najmanju moguću mjeru, saopćeno je danas iz Biciklističkog kluba.

  - Advertisement -

  Novinar: Adis Mujdanović

  U sklopu projekta „Prava biciklista u saobraćaju“, koji se, uz podršku Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, realizira u osnovnim školama na području pve lokalne zajednice, jučer je održano prvo predavanje za učenike Desete osnovne škole Bijela.

  Implementator ove aktivnosti je Biciklistički klub „Sv. Nikolaj“ Brčko, u partnerstvu sa Policijom BDBiH i Agencijom za usluge iz oblasti saobraćaja „Bezus“ iz ovog grada.

  Učenici su imali priliku naučiti o osnovnim pravilima ponašanja bicikliste u saobraćaju, te
  sigurnosnim mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se rizik učešća u gradskim
  saobraćajnicama sveo na najmanju moguću mjeru, saopćeno je danas iz Biciklističkog kluba.

  “Nažalost, u Brčkom ne postoje biciklističke staze koje bi biciklistima pružile sigurnost u kretanju, te su oni prinuđeni koristiti saobraćajnice ili u drugim slučajevima trotoare koji su namIjenjeni pješacima. Sve ovo ukazalo je potrebu da se na vrijeme najmlađim učesnicima u saobraćaju ukaže na osnovna pravila ponašanja bicikliste, njegovim pravima i obavezama, ali isto tako i ukaže na opasnosti kojima je izložen u saobraćaju, kako bi se broj potencijalno incidentnih situacija sveo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je koordinator projekta, predsjednik Biciklističkog kluba Željko Novaković.

  Predavač na ovom projektu, Stevo Stević, ovlašteni sudski tumač saobraćajne struke, ukazao je na osnovne saobraćajne znakove na koje djeca trebaju obraćati pažnju, te naveo i najčešće situacije sa kojima se susreću djeca biciklisti u saobraćaju.

  Iz svoje stručne ekspertize naveo je i određene slučajeve, te ukazao na moguća rješenja koja su lahko primjenjiva i koja će svakako doprinijeti sigurnijem učešću u saobraćaju, istaknuto je u saopćenju.

  Pripadnik Policije Muhamed Hadžić je pozvao učenike da budu odgovorni učesnici
  u saobraćaju, jer svi aktivno učestvuju u njemu.

  “Zakon o sigurnosti saobraćaja predviđa određene obaveze za svakog učesnika u saobraćaju, a isto tako i kazne za one koji se ne pridržavaju slova Zakona, međutim, svrha Zakona sama po sebi nije u kažnjavanju, već da spriječi sve one nepoželjne radnje, te je povećanje svijesti o značaju bezbjednog učešća u saobraćaju jako bitno”, naglasili su iz Biciklističkog kluba.

  Rukovodstvo Desete osnovne škole se zahvalilo na saradnji, te su istakli da je ovo bilo jedno od najkorisnijih predavanja koja su učenici imali u sklopu vannastavnih aktivnosti.

  Do kraja školske godine planirana je implementacija predavanja i unutar ostalih osnovnih škola na području BDBiH.

  “Vjerujemo da će njihov rezultat biTi veća bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a na prvom mjestu biciklista kao njegove najranjivije grupe”, stoji u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = four