More

  BiH uz pomoć Amerikanaca kupuje helikoptere

  BiH nabavlja dva nova transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučilo je, na prijedlog Ministarstva obrane, nabaviti helikoptere za potrebe tog ministarstva i Oružanih snage BiH u vrijednosti 65 milijuna konvertibilnih maraka (33,2 milijuna eura), javlja Anadolija.

  Višegodišnji projekt bit će realiziran do 2021. godine i uz financijsku pomoć američke vlade, a na bazi potpisanog sporazuma između dvije države.

  Ministarstvo obrane BiH za dva helikoptera osiguralo je uštedama iz svog proračuna 6,2 milijuna konvertibilnih maraka (3,2 milijuna eura), između ostalog i smanjivanjem naknada za putne troškove, prijevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme.

  Istovremeno će pet milijuna američkih dolara (4,2 milijuna eura) osigurati SAD svojom donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog s Vijećem ministara BiH 2001. godine.

  Stiže i turska pomoć

  Dinamika financiranja iz proračunskih sredstava u narednom razdoblju uvjetovana je usvojenim Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH za srednjoročne razdoblje.

  Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH su ranije podržali zahtjeve Ministarstva obrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, nabave dva nova transportna helikoptera srednje veličine i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

  Utvrđen je i prijedlog sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između BiH i Turske, kojim će službena Ankara donirati 2,5 milijuna eura koji će pomoći Oružanim snagama BiH u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti obrane.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty one ÷ = 9