More

  BiH prijete sankcije Vijeća Evrope

  Već u januaru Bosni i Hercegovini prijete sankcije Vijeća Evrope zbog neprovođenja odluke Sejdić-Finci.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Boris Brezo

  Nova 2018. godina donosi nove izazove i na političkom planu. Već u januaru Bosni i Hercegovini prijete sankcije Vijeća Evrope zbog neprovođenja odluke Sejdić-Finci.

  Ostaje i pitanje kada ćemo dostaviti odgovore na Upitnik Evropske unije i da li će to biti dovoljno za kandidatski status.

  Ono što je sigurno, a što predviđa i evropski komesar Johannes Hahn, jeste da će ova godina biti ključna za BiH i Zapadni Balkan.

  “Godina 2018. će biti ključna za Zapadni Balkan, kao i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima. Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i sretnu novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu”, poručuje Hahn.

  No, pitanje je koji će oblik budućnosti prevladavati, s obzirom na to da je pred nama izborna godina.

  Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, za BHRT kaže da će već ovog mjeseca u Brisel biti poslani odgovori na Upitnik Evropske komisije.

  Međutim, srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, kaže da to neće biti dovoljno za dobijanje kandidatskog statusa.

  “Nismo iskoristili situaciju i pozitivni ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se očekivalo od BiH malo pa da dobije status kandidata. Onda se javio problem sa Izbornim zakonom. Mi ne znamo ni hoćemo li moći formirati vlast. A ne možete očekivati da takva zemlja dobije status kandidata”, tvrdi Ivanić.

  U januaru bi BiH mogla doživjeti novu neugodnost, jer tada Vijeće Evrope odlučuje o našoj zemlji, koja nije ispoštovala obećanje iz 2013. godine da će provesti odluku Sejdić-Finci.

  Zbog toga, mogle bi uslijediti i sankcije.

  “Mislim da se vrlo lako može dogoditi da u januaru Vijeće Evrope odluči da sankcioniše BiH. Koji će to biti način, da li će ponovno biti isključenje iz Vijeća Evrope, ili će biti neki od mehanizama da nas sankcionišu, ne mogu u ovom trenutku nagađati. Koliko znam, izvjestioci neće imati previše komplimenata kada je riječ o situaciji u BiH”, smatra Nermina Kapetanović, Komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

  Sa sankcijama ili bez, premijer Federacije BiH Fadil Novalić vjeruje da će ova godina biti rekordna kada je riječ o ekonomskom rastu.

  “Unatoč tome što ćemo teško donositi zakone, donesene akcize omogućavaju da idemo u infrastrukturne projekte i da ekonomski rast od 3,5 posto dignemo na 4, 5 posto, koji bi već bio vidljiv”, kaže Novalić.

  Za razliku od Republike Srpske, 2018. godinu BiH i Federacija počinju bez usvojenih budžeta, to jeste na snazi će biti privremeno finansiranje.

  To znači da od investicijskih poduhvata još neko vrijeme neće biti ništa.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty two + = eighty four