More

  BiH predala odgovore na Upitnik delegaciji EU-a

  Komisija će nakon analize pripremiti mišljenje i proslijediti ga Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara te države Denis Zvizdić na zvaničnoj ceremoniji u Sarajevu u srijedu su uručili predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a ovaj dan ocijenjen je važnim za Bosnu i Hercegovinu i Evropu, javlja Otisak.ba.

  Odgovori su prikupljani više od godine i u tom procesu učestvovale su institucije državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti, kao i distrikta Brčko.

  Upitnik, odnosno odgovori, koriste se kako bi se ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da dobije status kandidata i otvori pregovore o pristupanju.

  Komisija će nakon analize odgovora pripremiti mišljenje, koje će proslijediti Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije.

  Odluku o dodjeljivanju statusa kandidata državi i otvaranju pregovora o pristupanju Vijeće mora donijeti jednoglasno.

  Predsjedavajući Čović na ceremoniji uručenja naglasio je da je odgovaranjem na Upitnik urađen ogroman posao, za koji je bilo potrebno približno 14 mjeseci, ali uz uvažavanje uvjeta djelovanja u Bosni i Hercegovini jer je prvih nekoliko mjeseci utrošeno kako bi se uspostavilo funkcionisanje Mehanizma koordinacije.

  Zahvalio je Junckeru i ostalim prijateljima Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji jer ta država sada drži evropski put u svojim rukama te, ako bude dovoljno razumijevanja i bezuvjetnog opredjeljenja, može dostići zemlje koje su trenutno ispred nje na putu ka EU-u.

  “Nadam se da ova klima uoči parlamentarnih izbora neće zaustaviti naše aktivnosti nego ubrzati sve ono što je u europskoj agendi za dobivanje kandidatskog statusa. Svjesni smo procedura i znamo da nema besplatnog ručka, nego moramo činiti ono što je u posljednje tri ili četiri godine rađeno”, podvukao je Čović.

  Važan dan za Bosnu i Hercegovinu

  Predsjednik Evropske komisije napomenuo je da je ovo važan dan za Bosnu i Hercegovinu i za Evropu te odao priznanje svima koji su bili uključeni u posao odgovaranja na više od 3.000 pitanja u tako kratkom roku jer je Bosna i Hercegovina faktički imala šest mjeseci da odgovori na Upitnik.

  “Veliki broj državnih službenika radio je na tom poslu. Impresioniran sam kvalitetom urađenog posla. Sada ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika i spremi ste na buduće faze”, rekao je Juncker.

  Ipak, posebno je naglasio da je suština odgovora važnija od datuma te stoga nije mogao reći koji je to datum kad će Bosna i Hercegovina biti zemlja kandidat, ali je najavio da će odgovori biti analizirani te će utvrditi jesu li potrebna dodatna pitanja.

  “Ići ćemo korak po korak. Srž je važnija od datuma i treba praviti razliku između brzine i brzopletosti. Ovo je bio ozbiljan posao i mi ćemo i dalje biti prijateljski nastrojeni”, zaključio je Juncker.

  Ovom činu trebala je prisustvovati i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, ali zbog vremenskih uvjeta nije mogla sletjeti u Sarajevo iz Brisela.

  Bosanskohercegovački čelnici nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji, a priprema i usaglašavanje tih odgovora predstavljali su najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

  U procesu odgovaranja na Upitnik učestvovalo je 1.100 institucija sa svih nivoa vlasti.

  Upitnik je sadržavao 3.242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU-a, a komesar Hahn uručio ga je 9. decembra 2016. predsjedavajućem Vijeća ministara Zvizdiću.

  Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU-a koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = four