More

  BiH obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

  - Advertisement -

  Devetog svibnja obilježava se Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Europe, koji se nizom događanja i ove godine obilježava diljem Europe.

  Veliki broj građana učestvovao je u Sarajevu u maršu antifašista pod sloganom “I ja sam antifašista”.

  Marš antifašista je krenuo ispred Sebilja na Baščaršiji do Vječne vatre u Titovoj ulici, gdje je položeno cvijeće na spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

  Organizator marša je Socijaldemokratska partija BiH, u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo.

  Ovo je prvi put da se jedan ovakav događaj organizira u Sarajevu, a nastao je, kako je obrazloženo, kao odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u glavnom gradu BiH, ali i u čitavoj zemlji.

  Cvijeće i vijenci su položeni i na Spomenik ubijenoj deci Sarajeva tokom proteklog rata u BiH.

  Neradni dan u RS-u

  Svečano obilježavanje Dana Europe u Bosne i Hercegovine u organizaciji specijalnog predstavnika Europske unije i EUFOR-a bit će održano ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

  U bh. entitetu Republika Srpska povodom Dana pobjede nad fašizmom neradni je dan.

  Kao i svake godine, predviđeno je polaganje vijenaca, a po prvi puta ove će godine biti organiziran “Marš besmrtnog puka”, u kojem će sudionici u koloni nositi uvećane slike sudionika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica iz NOR-a te transparente s prigodnim porukama.

  Kapitulacija nacista

  Deveti svibanj se diljem svijeta proslavlja kao Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu jer je tog dana 1945. godine potpisana bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke.

  U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Wilhelm Keitel, u ime Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski zrakoplovni general Arthur Tedder.

  Iako je rat završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibanj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom.

  U ratu, koji je trajao nešto manje od šest godina, sudjelovala je 61 država i blizu 110 milijuna vojnika, a poginulo je između 55 i 60 milijuna ljudi.

  Prema podacima Državne komisije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u tadašnjoj Jugoslaviji je ubijeno više od 1,7 milijuna ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

  Deklaracija Roberta Schumana

  Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine.

  Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

  Schumanov plan se smatra začetkom procesa europskih integracija.

  Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Nizozemska u Parizu su potpisale Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik.

  Kasnije je, Rimskim ugovorom iz 1957. godine, osnovana Europska ekonomska zajednica, a potpisivanjem ugovora u Maastrichtu 1992. godine nastala je Europska unija.

  Europsko vijeće je 1985. godine odlučilo da se dan objavljivanja deklaracije, 9. svibanj, obilježava kao Dan Europe, ne samo u EU, već i diljem svijeta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = twenty