More

  BiH – Iran: Liberalizirati vizni režim i uspostaviti direktan platni promet

  “Glavne teme bile su bilateralni odnosi i načini kako da ih unaprijedimo u raznim oblastima, s posebnim naglaskom na razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa", rekao je Igor Crnadak.

  - Advertisement -

  Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), i njegov iranski kolega Mohammad Java Zarif, nakon sastanka u petak, naglasili su da je neophodno raditi na liberalizaciji viznog režima i uspostavljanju direktnog platnog prometa, kako bi se ekonomski i svi drugi odnosi dvije zemlje podigli na viši nivo, javlja Anadolija, prenosi Otisak.ba.

  “Glavne teme bile su bilateralni odnosi i načini kako da ih unaprijedimo u raznim oblastima, s posebnim naglaskom na razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa. Razgovarali smo i o situaciji u regionu, s obzirom na to da je kolega Zarif prethodno bio u Beogradu, Sofiji i Zagrebu. Na ovim prostorima smo u vrijeme bivše Jugoslavije imali dobre odnose s Iranom i drago mi je što se ovom posjetom zadržava dobra dinamika političkih razgovora BiH i Irana. Imamo interes da se saradnja intenzivira u brojnim oblastima i jedna od stvari koje smo dogovorili jeste da se nakon deset godina aktiviraju bilateralne konsultacije o situaciji u oba regiona na nivou ministarstava vanjskih poslova“, kazao je Crnadak.

  Bosanskohercegovački (bh.) ministar naglasio je da su u centru pažnje bili ekonomski odnosi BiH i Irana, jer obje strane žele da dođe do povećanja spoljnotrgovinske razmjene i da se nastave intenzivniji odnosi poslovnih zajednica.

  Porast dolazaka iz Irana

  Stoga su oba ministra pozdravili održavanje Privrednog foruma BiH – Iran u petak u Sarajevu.

  “Očekujemo nastavak aktivnosti zajedničkog ekonomskog komiteta. Identifikovali smo dvije glavne stvari na koje treba obratiti pažnju da bi razvoj ekonomskih odnosa dobio na intenzitetu. Pitanja viznog režima i uspostavljanja direktnog platnog prometa. Razmotrićemo mogućnost liberalizacije viznog režima ili uvođenje određenih mogućnosti, poput omogućavanja viza za grupne posjete BiH. Nakon boljeg povezivanja sa regionom, skorog uvođenja avionske linije sa Beogradom, nakon potpunog ukidanja viza Irana i Srbije, postoji potreba da se ovo pitanje joše jednom razmotri“, naglasio je Crnadak i nastavio:

  “Imamo uspostavljen platni promet uz pomoć treće strane, odnosno posrednika i jedna od stvari koja je dogovorena jeste da i na tom polju pokušamo napraviti napredak.“

  Crnadak je dodao još da je turizam šansa za razvoj, te da u toj oblasti postoji ogroman kapacitet, pogotovo nakon što je zabilježen porast dolazaka iz Irana u region.

  Kazao je i da je sa iranskim kolegom razgovarao o pitanju ekstremizma i terorizma.

  “Konstatovali smo da nasilje nije svojstveno ni islamu ni hrišćanstvu i da BiH i Iran žele da nastave zajednički i u drugim formatima da se bore protiv terorizma kao globalnog zla i protiv svih vrsta radikalizacije“, zaključio je bh. ministar vanjskih poslova.

  Intenziviranje saradnje

  Zarif je zahvalio na toploj dobrodošlici u BiH i prenio poruku iz svoje zemlje da Iran želi saradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH.

  “Postoje velike mogućnosti za razvoj trgovinskih odnosa i nadamo se da ćemo otklanjanjem spomenutih prepreka biti svjedoci razvoja saradnje dvije države. Drago mi je što sam dobio uvjeravanja da BiH radi na rješavanju spomenutih problema. Mogu reći da je Iran sa svoje strane spreman da se problemi riješe. Također se radujem što će doći do obnove političkih konsultacija dvije države po regionalnim pitanjima, posebno o terorizmu i ekstremizmu, što nema veze niti sa jednom religijom, i nadam se dobroj saradnji na tom planu. Drago nam je što između naših naroda postoje odnosi koji dugo traju i što se povezivanjem gradova radi na što boljoj saradnji naše dvije države. Raduje me bratimljenje Sarajeva sa Teheranom, ovih dana će doći do bratimljenja Mostara sa Isfahanom, a doći će i do bratimljenja Banje Luke sa jednim od gradova u Iranu. Nadamo se da će se ove komunikacije i saradnja u korist naroda obje zemlje svakim danom intenzivirati“, naglasio je Zarif.

  Tokom posjete BiH, prije sastanka sa Crnadkom, šef iranske diplomatije obratio se poslovnim ljudima iz BiH i Irana na Privrednom forumu, a potom se i sastao sa Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, članovima Predsjedništva BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety eight ÷ = 14