More

  BiH i ostale zemlje uputile apel Evropskoj komisiji

  Hrvatska za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih.

  - Advertisement -

  BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo su uputili dopis Evropskoj komisiji zbog toga što je Hrvatska za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih, javljaju bh. mediji.

  Pismo je upućeno na adresu Generalnog direktorata za pitanja trgovine i čelnog čovjeka ovog tijela Evropske komisije.

  – Poštovani gospodine Demarty,

  Obraćamo Vam se u ime poslovnih zajednica Zapadnobalkanske šestorke u vezi sa štetnim implikacijama propisa koje je uvela Vlada Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 15. jula 2017. godine.

  Riječ je o Pravilniku koji propisuje uslove i način vršenja inspekcije i kontrole usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, mjerama i aktivnostima inspektora i uslova za uvoz i izvoz voća i povrća. Novim amandmanom u Aneksu VI ove uredbe predviđena je naknada za inspekciju i kontrolu usklađenosti voća i povrća uvezenih iz trećih (van EU) zemalja, što je 22 puta više u odnosu na prethodni period.

  Ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda.

  Ova izuzetno štetna mjera nije u duhu formulacije i smisla SSP-a – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja, a posebno njegovog člana pod nazivom “Mirovanje” koji glasi: “Od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma, nema uvođenja novih carinskih opterećenja na uvoz ili izvoz niti dadžbina sa jednakim efektom, niti će se one koje se već primjenjuju uvećavati… ”

  Željeli bismo da vas upozorimo da uzmete u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadamo se da ćete preduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u rješavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u cjelini.

  Uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. Istovremeno, takve jednostrane mjere rezultiraju u prekidanju trgovinskih lanaca vrijednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU – navedeno je u pismu, prenosi portal N1 televizije.

  Mediji: U ponedjeljak u Sarajevu odluka o odgovoru Hrvatskoj 

  Prema novim cijenama taksi, umjesto 90 kuna (12 eura), sada će se naplaćivati 2.000 kuna (270 eura).

  Iz Hrvatske tu odluku obrazlažu navodima da im je “dosta da idu niz dlaku zahtjevima EU i ustezanja od zaštite svojih seljaka”. Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, što uključuje zemlje regije koje nisu u EU.

  Nakon što je Hrvatska odlučila povećati takse za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, u koje spadaju i zemlje regije, a među njima i BiH, u Sarajevu će se u ponedjeljak održati sastanak predstavnika BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, nezvanično saznaje Klix.ba.

  Iz Privredne komore Srbije za Al Jazeeru su kazali da očekuju od Vlade Srbije da uvede kontramjere, dok je ministar vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao da BiH neće posezati za recipročnim mjerama.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six + = forty five