More

  BiH bi mogla dobiti alternativni dotok zemnog plina

  Plinacro i BH-Gas, operateri sistema transporta zemnog plina Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u četvrtak su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji, što je potvrda i nastavak dugogodišnje uspješne saradnje.

  Ovim dogovorom Bosna i Hercegovina na putu je dobijanja novog puta opskrbe navedenim energentom.

  Jedini dosadašnji “ulazi” plina u ovu državu nalaze se u Zvorniku, a tu su se javili problemi između BH-Gasa i administracije bh. entiteta Republika Srpska.

  Početkom ovog mjeseca najavljeni su problemi s opskrbom entiteta Federacija Bosna i Hercegovina i bh. prijestonice Sarajeva u zimskim mjesecima.

  Danas su Memorandum, u prisustvu predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj za Bosnu i Hercegovinu Iana Browna i Josipa Polića, potpisali direktor BH-Gasa Jasmin Salkić te Ivica Arar i Vedran Špehar, predsjednik i član Uprave Plinacroa.

  Uvažavajući potrebu uvezivanja transportnih plinskih sistema Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dvije kompanije u Memorandumu su definirale područja saradnje u kojima će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata.

  “Poseban naglasak stavljen je na povezivanje gasnih sistema preko tačke južne interkonekcije (pravac Zagvozd –Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik)”, saopćili su iz BH-Gasa.

  “Trenutno stanje gasnog sistema u Bosni i Hercegovini neminovno kao imperativ postavlja zadatak izgradnje drugog ulaza gasa u Bosnu i Hercegovinu, uslovljeno prevashodno stanjem postojeće gasne mreže, s jedne strane, te s druge strane, aktivnostima RS-a oko kontrole ulaza gasa u Bosnu i Hercegovinu.”

  Radovi na više dionica

  Dodaju da postojanje više od jednog ulaza zemnog plina proizlazi i kao obaveza koju Bosna i Hercegovina, “kao članica Energetske zajednice, mora ispuniti, a tiče se relevantnih direktiva iz oblasti sigurnosti snabdijevanja”.

  Iz Plinacroa navode kako će se raditi i dionice Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa.

  “Pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio plinskog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom bi se realizacijom omogućila diversifikacija izvora opskrbe Bosne i Hercegovine, kako putem projekta Jonsko-jadranskog plinovoda i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava, tako i putem hrvatskog transportnog sustava na sjeveru, koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav”, dodaju iz hrvatske kompanije.

  Dvije firme izrazile su podršku projektu izgradnje LNG terminala na Krku i pratećih otpremnih plinovoda, kao i osiguranju plina iz alternativnih izvora za potrebe Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti, a sve s ciljem osiguranja diversifikacije izvora i poboljšanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, saopćeno je nakon sastanka u Sarajevu.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + one =