More

  BiH bi do 2050. godine mogla izgubiti pola miliona stanovnika

  Alarmantni podaci UN-a.

  U Bosni i Hercegovini (BiH) trenutno živi 3,5 miliona ljudi, pokazao je to popis iz 2013. godine, ali i podaci Ujedinjenih nacija (UN) u najnovijoj publikaciji o projekcijama o broju stanovnika od 2017. pa do 2100. godine, koja je objavljena u junu ove godine, prenosi portal Klix.

  Ipak, projekcije UN-a za naredni period nisu nimalo optimistične. Naime, u narednim decenijama ukoliko se zadrže aktuelni trendovi pada nataliteta i masovnog iseljavanja stanovništva iz zemlje, BiH će do 2050. godine izgubiti pola miliona stanovnika. Tako će, prema procjenama UN-a, polovinom 21. vijeka u BiH živjeti tri miliona i 58 hiljada stanovnika.

  Prema prognozama UN-a, za 51 zemlju u svijetu predviđa se pad broja stanovnika do 2050. godine. Čak deset zemalja do polovine stoljeća izgubit će više od 15 posto stanovništva. U tu neslavnu kategoriju spadaju Srbija i Hrvatska, međutim, nisu naročito pozitivne projekcije ni za BiH, koja će, zadrže li se postojeći trendovi, izgubiti pola miliona stanovnika.

  U drugoj polovini stoljeća trend pada ukupnog broja stanovnika u BiH mogao bi se nastaviti, a u konačnici BiH bi 2100. godine, prema prognozama UN-a, trebala imati dva miliona i 217 hiljada stanovnika, što je u odnosu na trenutni broj stanovnika manje za 1,3 miliona.

  Dugoročne posljedice gubitka stanovnika mogu biti izuzetno negativne. Tako se u mnogim segmentima BiH može suočiti s nedostatkom radne snage, doći će do pada konkurentnosti, bit će manja štednja, ali i manja potrošnja. Dugoročno to bi moglo dovesti do manje ulaganja i sporijeg privrednog rasta.

  Prema dobnim grupama, BiH će u budućnosti imati sve više stanovništva starijeg od 65 godina. Počevši od 2000. godine, u BiH će se do 2100. godine smanjivati broj radno sposobnog stanovništva, odnosno od 15 pa do 64 godine starosti.

  S druge strane, u nekim dijelovima svijeta doći će do enormnog porasta broja stanovnika. Tako se predviđa da će 2050. godine u svijetu živjeti 9,8 milijardi stanovnika, a 2100. godine 11,2 milijarde stanovnika.

  UN-ovo istraživanje obuhvatilo je period kretanja stanovništva od 1950. pa do 2100. godine.

  SourceKlix

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 8 = one