More

  Bh. more u najgorem stanju : BiH nema odgovor na zagađenje

  BiH se suočava s ozbiljnim problemom kada je riječ o zaštiti Jadranskog mora od iznenadnih zagađenja. Uprkos činjenici da BiH ima 24,5 kilometara obale, ne postoji adekvatan plan za upravljanje morem i njegovu zaštitu od incidentnog zagađenja.

  Situaciju pogoršava podijeljenost nadležnosti između različitih institucija.

  Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma pojašnjavaju da je Vlada FBiH uputila akt prema Vijeću ministara BiH kojim se zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da poduzme odgovarajuće aktivnosti na usvajanju potrebne regulative i planova za upravljanje i zaštitu obalnih morskih voda.

  U Hercegovačko-neretvanskom kantonu usvojen je Kantonalni operativni plan mjera u slučaju incidentnog zagađenja voda i obalnog vodnog zemljišta, ali on pokriva samo I i II stepen ugroženosti. Federativni operativni plan za III stepen ne sadrži sve bitne elemente niti uključuje sve relevantne institucije. Posebno je porazno što još uvijek nije donesen plan odbrane od iznenadnih zagađenja s broda, kako nalaže Zakon o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi u FBiH.

  Dok institucije prebacuju odgovornost i čekaju na usvajanje planova, bh. more ostaje nezaštićeno, a incidentno zagađenje prijeti da postane trajni problem.

  (Crna Hronika)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = twenty four