More

  BH-Gas: FBiH otplatila 7,1 milion dolara duga za prirodni gas, RS nijedan dolar

  Iako je između entiteta potpisan sporazum o djelimičnoj otplati ratnog duga.

  - Advertisement -

  Prema alokaciji ratnog duga za prirodni gas koji je Bosni i Hercegovini isporučila Ruska Federacija, Federaciji BiH (FBiH) je pripalo 53,8 miliona američkih dolara, a Republici Srpskoj 50,9 miliona. Zaključno s današnjim danom, potrošači u FBiH su otplatili 7,1 milion dolara, čime preostali dug iznosi 97,7 miliona, kazali su Feni iz BH-Gasa.

  Oni napominju da se ukupan ratni dug BiH od 104,8 miliona dolara otplaćuje na način da potrošači u FBiH na svakih potrošenih 1.000 kubika gasa plaćaju taksu od pet američkih dolara, za razliku od potrošača u RS-u koji po ovom osnovu nisu uplatili nijedan dolar, iako je između entiteta potpisan sporazum o djelimičnoj otplati ratnog duga.

  Osim toga, ističu da je pitanje ratnog duga posebno opterećeno činjenicom da je Vijeće ministara BiH postiglo sporazum s Ruskom Federacijom o isplati u novcu klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, a koji je u svim prethodnim godinama bio vezan za prebijanje s ratnim dugom za gas.

  “Sasvim je osnovana pretpostavka da će “Gazprom Export” po isplati svojih obaveza, u smislu otplate klirinškog duga, zatražiti i isplatu ratnog duga za gas, koji se u komercijalnom smislu kao obaveza vodi na Energoinvestu, iako je riječ o potrošnji gasa u oba bh. entiteta, dakle obavezi države BiH”, naglašavaju iz BH-Gasa.

  Kao potvrda navedenom, dodaju, govore i zaključci sa sastanka krajem marta u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije i ambasadora BiH u Rusiji, na kojem je naznačeno jasno očekivanje ruske strane o izmirenju ratnog duga za gas.

  “Osim činjenice da je klirinški dug riješen mimo rješavanja pitanja ratnog duga za gas, kao i da Sporazum o mehanizmu djelimične otplate ratnog duga kroz plaćanje pet američkih dolara ističe krajem naredne godine, niko u ovom trenutku ne može potvrditi kako će navedeno uticati na proces nabavke prirodnog gasa za BiH”, rečeno je iz ovog privredno društvo za proizvodnju i transport gasa.

  Također, dodali su da se aneks ugovora sa Gazprom Exportom produžava svake godine za narednu godinu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + 4 =