More

  Bezakonje i anarhija u Pravosudnoj komisiji

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Kao reakciju na pismo predstavnika Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta upućeno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), Kancelariji visokog predstavnika i supervizora za Brčko, portal Otisak.ba objavljuje stručnu analizu cjelokupne situacije oko izbora za člana VSTV-a iz Brčkog i uloge Pravosudne komisije Brčko distrikta.

  Što se tiče podjela vlasti, zaista vlast treba podijeliti na sudsku i izvršnu. Predsjednici sudova su i u sudskoj i u izvršnoj vlasti.

  Predsjednici sudova predlažu zakone i poslije sude po tim zakonima. To nema nigdje u Evropi. Svugdje u Evropi postoje ministarstva pravde.

  Aneksom Konačne arbitražne odluke, od 18.08.1999. godine, naređeno je osnivanje odjela za pravosuđe u Brčko distriktu BiH. Taj odjel nikada nije formiran.

  Pitanje izbora člana VSTV-a je pitanje da li Pravosudna komisija poštuje Zakon o VSTV-u ili ne poštuje.

  Pravosudna komisija ne može donositi autonomne odluke suprotno Zakonu o VSTV-u i zahtjevu VSTV-a, od 07.12.2016. godine. U suprotnom, Pravosudna komisija krši član 15 Zakona o Pravosudnoj komisiji i član 4 stav 4 i član 8 Zakona o VSTV-u i pravi anarhiju i bezakonje.

  Odluke Pravosudne komisije nisu zasnovane na zakonu, to je dva puta potvrdio VSTV i ukazao na nezakonitost o odlučivanju u Pravosudnoj komisiji.

  VSTV je kao najviši pravosudni autoritet ukazao Pravosudnoj komisiji dva puta na kršenje člana 15 Zakona o Pravosudnoj komisiji i jasno ukazao na nezakonitost u donošenju oduka od strane Pravosudne komisije.

  Zaključke o nezakonitom postupanju Pravosudne komisije VSTV je zasnivao na članu 4 stav 4 i članu 8 Zakona o VSTV-u i članu 15 Zakona o Pravosudnoj komisiji.

  Imperativni izbor Bošnjaka, muškarca, u VSTV traži član 4 stav 4 i član 8 Zakona o VSTV-u.

  Taj propis imperativno određuje da sastav VSTV-a mora odražavati nacionalnu i spolnu strukturu stanovništva BiH u skladu sa članom 4 stav 4 Zakona o VSTV-u.

  Ukoliko bi u VSTV bio izabran Srbin, sudija Dragan Tomaš koji se izjašnjava kao Ostali, onda bi takvom odlukom Pravosudne komisije bio prekršen član 4 stav 4 i član 8 Zakona o VSTV-u, zbog toga je VSTV u dopisu, od 07.12.2016. godine, i tražio da se imenuje Bošnjak muškarac.

  Čak ni VSTV nije autonoman u donošenju odluka, već je vezan članom 4 stav 4 Zakona o VSTV-u, radi čega je u traženju, od 07.12.2016. godine, zahtijevao imenovanje Bošnjaka muškarca.

  Članovi Pravosudne komisije su predsjednici sudova, oni su bili dužni da odlučuju bez predrasuda prema Bošnjacima, bili su dužni da ne krše član 4 stav 4 i član 8 Zakona o VSTV-u i da ne krše odluku VSTV-a, od 07.12.2016. godine, te da ne krše ustavne odredbe o konstitutivnosti naroda odlučujući dva puta suprotno traženju VSTV-a.

  Neki članovi Pravosudne komisije su toliko postali nezavisni da su postali nezavisni i od Ustava i od zakona.

  Ko odlučuje suprotno Ustavu i zakonu onda taj pravi bezakonje i anarhiju.

  Ovo je pitanje vladavine zakona i vraćanja odlučivanja Pravosudne komisije u ustavne i zakonske okvire.

  Sve drugo je urušavanje vladavine prava i demokratije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × two = fourteen