Besplatni pregledi pokretnim mamografom u Brčkom

U Brčkom su danas počeli besplatni pregledi pokretnim mamografom, koji će trajati dva dana, a za koje se prijavilo 108 žena.

Pregledi se obavljaju ispred prostorija Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce”, čiji predsjednik Ramiza Musić kaže da je pokretni mamograf peti put u gradu u okviru projekta “Dani zdravlja” koji realizuju u saradnji sa Udruženjem “Tink pink – Zajedno smo jedno”.

Musićeva očekuje da će besplatni pregledi pokretnim mamografom građanima biti omogućeni i na jesen.

“Mislim da su sada onkološki pacijenti zanemareni jer se akcenat stavio na kovid. Zbog pandemije nemamo tačne podatke o broju oboljelih niti imamo poseban kontakt sa ljekarima jer nemaju vremena. Međutim, znamo da je ranije godišnje od karcinoma dojki oboljevalo između 30 i 35 žena”, navela je Musićeva.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić rekao je će Odjeljenje nastojati da omogući dodatni broj specijalizacija i subspecijalizacija.

“Aktivirali smo se da vidimo sa drugim kliničkim centrima da se dio doktora stavi nama na raspolaganje. Pandemija utiče na bržu i efikasnu realizaciju, a vrijeme je ključni momenat kako za pacijente tako i za pružaoce usluga Javne zdravstvene ustanove koja zajedno sa Odjeljenjem mora naći rješenje”, rekao je Šadić.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Miodrag Todorović rekao je da je Fond obezbijedio besplatne mamografske preglede za sve osiguranike distrikta u Javnoj zdravstvenoj ustanovi, te da će nastojati da se ta vrsta usluge unaprijedi u narednom periodu.

Magistar psihologije Vesna Zekić, koja je i volonter u “Brčansom srcu” istakla je da su u vrijeme pandemije najviše izraženi depresija i anksioznost, te da je važno da pacijenti izlaze iz kuće, da pričaju jer je neophodna fizička, ali ne i socijalna distanca.

Izvor: SRNA
--