More

  Besplatni mamografski pregledi “Brčanskog srca” nastavljaju se i sutra

  Drugi dan besplatnih mamografskih pregleda u Brčkom putem mobilnog mamografa nastavlja se sutra 09. 10. 2021. godine.

  Najavljen je pregled sto žena, po pedeset žena u dva dana, kroz Projekt „Dani zdravlja”. Ovaj projekat provodi Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce” u saradnji sa udruženjem „Think Pink – zajedno smo jedno“.

  Pokretni mamograf je smješten na parkingu ispred prostorija Udruženja na adresi Cvijete Zuzorić 24. Prilikom održavanja Dana zdravlja, morat će se ispoštovati sljedeće procedure:

  1. Pažljivo će se  isplanirati dolazak žena po satnici – tačno zakazan termin pregleda (jedna žena na svakih 10 minuta), bez okupljanja žena na mjestu pregleda

  2. Obavezno  nošenje maske i razmaka među ženama, svaka žena mora dezinficirati ruke pri dolasku i izmjeriti temperaturu

   3. Na našoj lokaciji  ćemo  nadgledati provođenje socijalne distance (razmak između žena 2 metra), nošenje maski, mjeriti će se temperatura za svaku ženu koja dođe na pregled

  4. Na samom mamografskom pregledu, bit će preduzete mjere zaštite, odnosno aparat će biti dezinfikovan nakon svakog pregleda, a i na ulazu u prostor pregleda, ruke svake žene će biti još jednom dezinficirane.                                                            

  Žene koje su danas imale priliku da pristupe pregled izrazile su oduševljenje.

  Ramiza Musić, predsjednica Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ kaže da je veliki broj žena zainteresovan za ovaj pregled.

  „Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke i mi na ovaj način želimo probuditi svijest žena o značaju preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti“, poručila je Musić, dodavši da „rano otkrivanje bolesti znači život, a ne smrt“ i stoga je pozvala žene na redovne preglede.

  Čitano

  Povezani članci