Besplatna škola pčelarstva

  [Ustupljeno Otisku]

  Udruženje građana “Golub” Brčko u saradnji sa Udruženjem pčelara “Pčela” iz Gornjeg Rahića i Udruženjem pčelara “Matica” iz Brčkog u naredne dvije godine će realizovati projekat pod nazivom „Razvoj pčelarstva Brčko distrikta“. Ovo je do sada najveći projekat koji se realizuje u Distriktu kada je u pitanju pčelarstvo i ukupna vrijednost prve faze projekta je skoro devedeset hiljada konvertibilnih maraka, saopćili su organizatori.

  “Pored raznih problema koji ometaju adekvatan razvoj pčelarstva u Brčko distriktu BiH, ovim projektom ćemo riješiti mnogo toga”, ističu.

  Kao osnovni cilj ovog projekta su tri velika posla i to:

  – Pokretanje pogona za proizvodnju košnica, topljenje i sterilizaciju voska pod pritiskom i hladno valjanje satnih osnova.

  “Ovaj pogon će se zvati „Pčelarski centar Brčko distrikta BiH“ i nadamo se da će on to zaista i biti. Sve proizvedeno u ovom pčelarskom centru biće dostupno članovima udruženja po povoljnijim uslovima.”

  – Pokretanje škole pčelarstva u Distriktu koja za cilj ima da kontinuirano vrši obuku mladih pčelara.

  “Za ovaj posao biće obezbijeđen i školski pčelinjak, osnovna oprema za rad na pčelinjaku za sve polaznike, renomirani predavači iz BiH, HR i SRB, studijske posjete iskusnim i uspješnim pčelarima i njihovim domaćinstvima.”

  – Dodjela grantova ženama i mladim pčelarima sa područja Brčko distrikta BiH je takođe planirana.

  “Za apliciranje će biti potrebno dokazati želju za radom sa pčelama i posjedovanje odgovarajućeg znanja u pčelarstvu.”

  “Koristimo ovu priliku da sve zainteresovane za školu pčelarstva pozovemo da nam se jave na vrijeme pošto je broj polaznika ograničen, a početak škole je zakazan za 21. maj 2018. godine. Sve informacije oko škole pčelarstva možete dobiti od predsjednika UG ‘GOLUB’ Brčko distrikt BiH na telefon 065/983-312. Prednost imaju žene i mladi ali rado ćemo primiti i starije koji žele da se ozbiljnije obuče u radu sa pčelama”, navodi se u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty five = fifty