Beograd: Bivši policajac osuđen za seksualno zlostavljanje zatvorenika u Brčkom

Logor Luka Brčko (Foto: Arhiva)

Viši sud u Beogradu osudio je juče Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Proglašen je krivim za zastrašivanje i nečovječno postupanje prisiljavanjem dva brata na seksualni odnos, te za upućivanje pretnji drugim civilima u Brčkom.

- Reklama -

Sud ga je osudio na sedam i po godina zatvora, ali s obzirom da već služi šestogodišnju kaznu za ubistvo, sudija mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da je Čajević sredinom maja 1992. godine natjerao zatvorenika u logoru “Luka” u Brčkom da udari svog brata, koji je takođe bio zatvorenik.

Čajević je potom primorao jednog od braće da liže sok sa poda, a zatim obojicu natjerao na međusobne seksualne odnose.

Braća su svjedočila na sudu da su u sobi sa Čajevićem, dok su ih tjerali da međusobno seksualno opšte, bili prisutni i drugi vojnici, koji su ih gledali i smijali se.

Presudom je takođe utvrđeno da je Čajević krajem maja 1992. godine prijetio da će u stanu u Brčkom ubiti 11 civila, među kojima su bila i dva maloljetna lica.

Čajević je presudom oslobođen optužbe da je, u kuću u kojoj su on i ostali pripadnici njegove jedinice boravili, doveo ženu bošnjačke nacionalnosti, koju su držali zatočenu te je svakodnevno primoravali na seksualne odnose sa njima.

Žrtva je svjedočila na sudu da je protiv svoje volje bila prisiljena na seksualni odnos i da je Čajević jednom prilikom držao svoj pištolj pored kreveta, a da je drugom prilikom doveo dva velika dobermana, rekao joj da su gladni i ostavio je samu sa psima tri dana.

Čajević je negirao sve optužbe.

Sudu je kazao da je iz logora “Luka” uzeo neke zatvorenike i odveo ih na ispitivanje u policijsku stanicu, te da ih je zatim vratio nazad, ali da nikada nije ušao u sam logor.

On je istakao da je jedan od zadataka njegove jedinice bio da vrši provjeru stanova u gradu i vodi evidenciju o broju ljudi u njima, ali da nikada nikoga nije tukao ni maltretirao.

Naglasio je da nikada nije vidio žrtvu silovanja u kući u kojoj je bila zatvorena.

Čajević je u septembru 2016. osuđen za ubistvo počinjeno u Brčkom tokom rata. Apelacioni sud u Novom Sadu osudio ga je na šest godina zatvora zbog ubistva 66-godišnje Bošnjakinje počinjenog u maju 1993. godine.

Jučerašnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

Izvor: Detektor.ba