Began Čaušević: Zašto u Brčko distriktu udruženja građana nemaju nikakav pozitivan uticaj na vlast

Brčko (Foto: N1 BiH / Arhiva)

U Brčkom ima na stotine udruženja građana, sa brojnim članstvom, ali ista uopšte ne izvršavaju svoju ulogu korektora vlasti. Za to postoji više razloga.

Gotovo sva udruženja praktično su privatizirana i njihov rad se sveo na nekoliko članova, dok ostalo članstvo služi samo kao podloga za dobijanje sredstava iz budžeta.

Također, većina udruženja radi u korist neke političke opcije i tako obezbjeđuju grantove, koje opet djelimično vraćaju onima koji su im ih obezbijedili.

Članstvo i interesi članstva su u potpunosti zanemareni. Kod većine udruženja građana rukovodstvo nije legitimno, jer su im mandati davno istekli, a izbori se ne održavaju, ili ako se povremeno i održe, strogo su kontrolisani, kako bi postojeća garnitura zadržala pozicije.

Davaoci grantova, odjeljenja Vlade i institucije bi prije svega morali provjeriti legitimitet rukovodstva, kako bi bili sigurni da će sredstva biti namjenski utrošena, što nije slučaj.

Kako je to moguće? Prije svega sistemska rješenja su tako postavljena da ne obezbjeđuju ni minimum transparentnosti u radu udruženja.

Zakon o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH je ograničio mandat rukovodiocima na određeni broj godina, ali nije ograničio broj mandata, tako da su nekad izabrani predsjednici postali doživotni.

Također, nisu razdvojene funkcije predsjednika udruženja i predsjednika upravnog odbora, što omogućava da jedno lice obnaša funkciju predsjednika udruženja, predsjednika upravnog odbora i člana skupštine.

Dakle, u ovako postavljenim rješenjima predsjednik udruženja raspolaže sredstvima udruženja, sam sebi tj. upravnom odboru, čiji je predsjednik, polaže račun o svom radu, a kao član skupštine udruženja u prilici je raznim mahinacijama obezbijediti da se sve pokrije odlukama skupštine.

U dosta udruženja izbori se ni formalno ne održavaju, jer nema nadležnog tijela da kontroliše provođenje zakona i statuta udruženja tj. legitimitet rukovodstva.

Također, nema ni nadležnog organa koji bi kontrolisao raspolaganje sredstvima, čak ni onim odobrenim iz budžeta, već se Vladina odjeljenja i institucije zadovolje izvještajima udruženja koji su najčešće prilagođeni interesima udruženja i političke opcije koja ih podržava.

Za ove namjene godišnje se izdvoji na desetine milion KM, a da društvena zajednica i građani od toga nemaju nikakve koristi.

Autor: Began Čaušević

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 1 = three