More

  Bećirović upućuje zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutog kratkoročnog rješenja?!

  - Advertisement -

  Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u petak je po drugi put nametnuo izmjene Ustava FBiH, i time doslovno nametnuo novu vlast u FBiH, donošenjem kratkoročnog rješnja.

  Saopćenjem za javnost se obratio i Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Bošnjak), koji je kazao da ne podržava donošenje kratkoročnih rješenja.

  – Prema Ustavu BiH, članovi Predsjedništva BiH nisu nadležni za entitetska pitanja i izbor entitetskih organa vlasti. Ipak, to ne znači da članovi Predsjedništva BiH ne mogu imati stav i o ovim pitanjima.

  Moji stavovi su bili i ostali dosljedni, principijelni i jasni. U svojim ranijim izjavama jasno sam naglašavao da se protivim bilo kakvim privremenim rješenjima kojima bi se ispunjavali maksimalistički zahtjevi pojedinih monoetničkih stranaka.

  Zbog toga sam krajem marta ove godine jasno rekao da su nedopustive jednokratne intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta. Isti stav imam i nakon najnovijih odluka visokog predstavnika od 27.4.2023. godine.

  Kao član Predsjedništva BiH želim naglasiti da ne odustajem od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Položio sam zakletvu da ću savjesno obavljati dužnost koja mi je povjerena, kao i da ću štititi ljudska prava svih građana i naroda – poručio je Bećirović.

  Da li će Bećirović zaista štititi ljudska prava svih građana i naroda moglo bi postati jasno kada se otkloni dilema oko toga da li Bećirović, obzirom da ne podržava kratkoročna protivustavna rješenja i obzirom da on štiti ljudska prava građana i naroda, podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutog kratkoročnog rješenja.

  Ako Bećirović doista želi ostati dosljedan kada je riječ o zaštiti prava svih građana i naroda, onda bi zahtjev prema Ustavnom sudu BiH bilo sasvim logično očekivati.

  Nap.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = 1