More

  Bećirović upoznao Stoltenberga o napadima RS-a na ustavni poredak: NATO je garant sigurnosti Bosne i Hercegovine

  - Advertisement -

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju je stigao u Sarajevo, a po dolasku se imao radnu večeru sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  Bećirović se, naime, zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na prihvatanju poziva da u 2023. godini posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

  Tokom razgovora, Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine u članu 84. precizno piše sljedeće:

  “Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.”

  Tim povodom Bećirović je istakao da su prioriteti vanjske politike BiH punopravno članstvo u NATO i EU. Također, rekao je da je Bosna i Hercegovina spremna dati doprinos kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u Evropi i svijetu.

  Osim toga, naglasio je da je vanjska politika BiH usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

  Bećirović je upoznao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Rekao je da NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podjele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine. Također, Stoltenberg naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

  Ujedno, Bećirović je podsjetio da je njegova prva međunarodna posjeta bila sjedištu NATO-a gdje je razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Naglasio je da je ta posjeta imala simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u.

  Inače, nakon sinoćnje večere sa članovima Predsjedništva BiH, Stoltenberg bi u u ponedjeljak trebao održati i niz drugih sastanaka. Tako je planirano da se prvi čovjek NATO-a sastane i sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, ali i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

  Na kraju posjete Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će obići i bazu NATO-a u Sarajevu gdje će održati sastanak sa međunarodnim zvaničnicima i vojnim liderima.

  “U Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti”, naveo je Stoltenberg u nedavnoj izjavi nakon sastanka s ministrima odbrane zemalja članica NATO-a.

  Otisak.ba

  Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × one =