Beba više Brčko: Nedopustivo vrijeđanje bilo koje žene koja nije majka, makar ona bila i ministar

  Na portalu radiobrcko.ba objavljena je vijest pod naslovom: „Gudeljević – BiH se polako pretvara u društvo starih“ u kome ministrica Civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Ankica Gudeljević govori o problemu odlaska mladih iz zemlje kao i o negativnom natalitetu.

  Vijest je izazvala brojne rekacije i komentare a među njima su se našli i komentari koji vrijeđaju sve ljude koji se zbog zdravstvenih,socioloških ili nekih drugi razloga nisu uspjeli ostvariti kao roditelji.

  Citat: „Lako je gospođi pričati kad nema djece, neće njoj otići“.

  Mi kao organizacija, najoštrije osuđujemo ovakav način komentarisanja i vrijeđanja, ne samo gospođe Gudeljević, nego i svih nas, muškaraca i žena koji se borimo sa sterilitetom i koji se nismo uspjeli ostvariti kao roditelji.

  Takođe, kao predstavnici civilnog društva i organizacije koja je u potpunosti multietnična, podržavamo građane da izraze svoje nezadovoljstvo o bilo kom problemu u društvu, pa tako i o negativnoj demografskoj slici naše zemlje,na šta i sami u svojim aktivnostima ukazujemo, no ipak apelujemo da se vodi računa o načinu izražavanja i izbjegavanju ličnih uvreda.

  Komentar „lako je njoj kada nema djece“ je šamar svima nama koji godinama pokušavamo doći do željenog potomstva. Ovakva retorika je samo potvrda koliko bh. društvo malo poznaje materiju steriliteta i probleme sa kojima žive svi oni ljudi koji nikada nisu imali tu privilegiju da postanu roditelji. Poražavajuća je činjenica da je takav komentar uputila žena ženi, ističe Željko Lazarević, predsjednik brčanskog Udruženja „Beba više“.

  Iz Beba više, takođe se ograđuju od svakog vida politikanstva njihove reakcije, napominjući da njihovo udruženje, nema nikakve veze sa strankom iz koje dolazi gospođa Gudeljević.

  Naglašavaju da bi njihova reakcija bila identična da je napadnut ili uvrijerđen bilo koji pojedinac, koji iz bilo kojih razloga, nije roditelj!

  Autor: Udruga građana „Beba više"