More

  Banja Luka: Cvijeće niz Vrbas za civilne žrtve rata u BiH

  Ovo je 11. godina da se organizira ovakav program, a ove godine napravljen je u okviru 14. tradicionalne manifestacije „Vezeni most 2017“.

  - Advertisement -

  Sa visećeg mosta u Donjem Šeheru kod Banjaluke građani su danas spustili cvijeće niz Vrbas u znak sjećanja na sve civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini uz poruku „Ne ponovilo se“, prenosi agencija Anadolija.

  Ovo je 11. godina da se organizira ovakav program, a ove godine napravljen je u okviru 14. tradicionalne manifestacije „Vezeni most 2017“. Osim puštanja cvijeća niz Vrbas, organiziran je i kulturno-umjetnički program uz učešće nekoliko pjesnika i hora Safikada.

  Atif Turčinhodžić, moderator ovog programa, istakao je kako je cvijeće položeno za civilne žrtve rata bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

  Prisjetio se kako je 2006. godine na ovom mosta stajao sam u uspomenu na svoju sestru, ali je u kasnijim godinama riješio da to bude za sve civilne žrtve rata.

  „Zaista sam za pomirenje i suživot. Imam izreku – bez Banjaluke nema BiH, ja ovako to gledam da je Banjaluka BiH i neosporno je to za mene i sve ljude dobre volje suživota i tolerancije“, kazao je Turčinhodžić.

  Okupljanje dijaspore

  Hazim Maglajlić, predsjednik Organizacionog odbora 14. susreta Banjalučana „Vezeni most“, istakao je da susreti počinju ovim programom, a da će tokom četiri dana programa biti organizirano 17 aktivnosti, i to literarnih, likovnih, muzičkih te sportskih i rekreativnih manifestacija.

  „Postoji potreba da se bar jednom godišnje u nekoliko dana okupi naša dijaspora, koja je otišla vani, sa onima koji su ostali, da prevaziđemo antagonizme koji su se nagomilali u toku proteklog vremena iz općepoznatih razloga“, kazao je Maglajlić.

  „Pokušavamo da građane Banjaluke naučimo da postanu Banjalučani. Da vole ovaj Vrbas, da vole ovaj miris Banjaluke, da se prepoznajemo kad idemo ulicom, jer Banjaluka je bila i pokušavamo da ostane multikulturalni grad, sa svojim različitostima i da pomirimo ne samo međunacionalne poremećene odnose nego i unutarnacionalne poremećene odnose.“

  Prema njegovim riječima, cilj okupljenih građana je da se pomire i da počnu da žive multikulturalni život – vrijedan življenja.

  “Most veže ljubav”

  Među nekoliko desetina okupljenih građana danas je pored Vrbasa bila i Senada Maslo iz Banjaluke koja na spuštanje cvijeća niz Vrbas dolazi redovno svake godine.

  „Most veže ljubav, kad se most minira, ne može ni jedna ni druga strana niko nikome prijeći, a kada je most sastavljen prijeđe se nekako, i tu se sastavlja sve“, rekla je ona.

  Govoreći o situaciji u Banjaluci, rekla je da svi žive solidno i da nema napada „ni sa jedne ni sa druge strane“, ali da je situacija teška za sve.

  „Ovdje dođem koliko da obavim tu časnu dužnost, više da vidim svoje prijatelje jer ne živim ovdje i kad dođem obavezno posjetim manifestacije i u Domu kulture, da vidim prijatelje, pa odem i na mnoge sahrane“, kazao je Kasim Bajagilović, koji živi u Norveškoj.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = sixty three