More

  Bajramska hutba glavnog brčanskog imama

  U petak ujutro u Bijeloj džamiji u Brčkom klanjan je bajram-namaz, koji je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U petak ujutro u Bijeloj džamiji u Brčkom klanjan je bajram-namaz, koji je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić.

  “Danas je prvi dan Kurban-bajrama. Danas su naša srca sjedinjena u radosti sa rijekama muslimana koji su sa svojih ‘izvora’ otplovili svome ‘ušću’, koji su sa raznih meridijana ove planete otputovali u njeno središte, u Meku, na hadžiluk.

  Danas njihova srca uzavrelo trepću, u želji da, posjetom svetim hadžskim mjestima, očiste svoje duše i približe se svome Gospodaru.

  Mi koji smo ostali ovdje, bar u mislima, bar duhovnim nitima, trebamo se pokušati sjediniti s njima, nadajući se da će se oni u svojim dovama i nas sjetiti, i da će im Allah, dž. š., ukabuliti njihove dove.

  Međutim, iako smo ovdje, mi nismo ostavljeni bez mogućnosti da činimo dobra djela, da izvršimo neke druge bajramske ibadete i dužnosti i tako se pokušamo približiti našem Gospodaru. Muhammed, a.s., je u jednom svom hadisu rekao da musliman u danima ovog Bajrama ne može uraditi nijedan Bogu draži posao od prinošenja žrtve kurbana, osim da održava dobre i korektne rodbinske veze.

  Sa ovim braćo, naš Poslanik, naš učitelj u vjeri, nije htio i nije nijednom riječju umanjio vrijednost izvršavanja obreda kurbana, nego je upravo istakao veliku važnost, i kurbana, ali i čuvanja i njegovanja dobrih međuljudskoh odnosa, posebno među rodbinom.

  Zbog toga danas, kada izvršite obred kurbana, ne zaboravite da udijelite jedan dio, odnosno, veći dio onima kojima će naš kurban biti radost, a to su prije svega siromašni i nezbrinuti. I ovog puta to možemo postići, jednim dijelom, i kroz ovu humanitarnu akciju koju vodi IZ, i o kojoj je bilo govora ranije.

  Također danas, ili u narednim danima, ne zaboravite posjetiti rodbinu, prijatelje, komšije. Ne zaboravite posjetiti mezare svojih umrlih, ako to već niste učinili ranije. Proučite im ono što znate. Bar Fatihu.

  Bajram je i prilika da širom otvorimo ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca, svakom dobronamjernom čovjeku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi.

  Oba naša Bajrama imaju snažno izraženu društvenu dimenziju, u funkciji su zbližavanja ljudi, relaksiranja i unapređenja međuljudskih odnosa; a ovaj Bajram ima jasno izraženu i socijalnu dimenziju, koja se ogleda kroz darivanje kurbana siromašnim i nezbrinutim.

  Braćo u vjeri, sada kad se vratite svojim kućama, nastojte obradovati svoje najmilije. Vaš osmijeh na licu i topla riječ za njih će biti najdraži poklon. Nastojmo, u danima Bajrama, među našim komšijama, prijateljima i rodbinom, posjetiti one koji su bolesni, usamljeni ili na neki drugi način onemogućeni da osjete puninu bajramske radosti.

  U želji da bajramska radost ispuni sve naše kuće i avlije, ja vam, draga braćo, želim sretne i ugodne bajramske dane uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN”, naveo je ef. Gobeljić u svojoj hutbi.

  [Otisak.ba]
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = eighty