More

  Bajramska hutba i čestitka glavnog brčanskog imama Mustafe-ef. Gobeljića

  Novinar: Adis Mujdanović

  Jutros su muslimani klanjali bajram-namaz, koji predstavlja početak obilježavanja najznačajnijeg islamskog blagdana, Kurban-bajrama.

  Centralna svečanost na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine upriličena je u Bijeloj džamiji, gdje je namaz predvodio i hutbu kazivao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice BDBiH Mustafa-efendija Gobeljić.

  „Draga braćo!

  Danas je prvi dan Kurban-bajrama. Danas su naša srca sjedinjena u radosti sa rijekama muslimana koji su sa svojih „izvora“ otplovili svome „ušću“, koji su sa raznih meridijana ove Planete otputovali u njeno središte, u Meku, na hadžiluk.

  Danas njihova srca uzavrelo trepću, u želji da, posjetom svetim hadžskim mjestima, očiste svoje duše i približe se svome Gospodaru.

  Mi koji smo ostali ovdje, bar u mislima, bar duhovnim nitima, trebamo se pokušati sjediniti s njima, nadajući se, da će se oni u svojim dovama i nas sjetiti, i da će im Allah, dž.š., ukabuliti njihove dove.

  Međutim, iako smo ovdje, mi nismo ostavljeni bez mogućnosti da činimo dobra djela, da izvršimo neke druge bajramske ibadete i dužnosti i tako se pokušamo približiti našem Gospodaru.

  Muhammed, a.s., je u jednom hadisu rekao, da musliman, u danima ovog Bajrama, ne može uraditi nijedan, Bogu draži posao, od prinošenja žrtve kurbana, osim da održava dobre i korektne rodbinske veze.

  Sa ovim braćo, naš Poslanik, naš učitelj u vjeri, nije htio i nije nijednom riječju, umanjio vrijednost izvršavanja obreda kurbana, nego je upravo istakao veliku važnost, i kurbana, ali i čuvanja i njegovanja dobrih međuljudskoh odnosa, posebno među rodbinom.

  Stoga, naši bajramski dani trebaju, pored ostalih ibadeta i dobročinstava, biti posebno u znaku izvršavanja obreda kurbana i popravljanja i jačanja naših međuljudskh i međurodbinskih veza.

  Kurban ima svoju, prije svega duhovnu, ibadetsku dimenziju, ali je ovo obred koji nesporno ima i onu socijalno-humanitarnu dimenziju.

  Stoga, nakon našeg nijjeta da ovu dužnost izvršavamo isključivo u ime našeg Gospodara, želeći Njegovu naklonost i nagradu, slijedeće što nam se nameće kao prioritet, jeste ispunjenje one druge važne dimenzije kurbana.

  Zbog toga danas, kada izvršite obred kurbana, ne zaboravite da udijelite jedan dio, odnosno, veći dio onima kojima će naš kurban biti radost, a to su prije svega siromašni i nezbrinuti.

  Svako od nas, sasvim sigurno, u svom okruženju, u svom bližem ili daljem komšiluku, ima onih kojima će naš kurban biti radost i prilika da svoju sofru bar malo učine bogatijom.

  Također danas, ili u narednim danima, ne zaboravite posjetiti rodbinu, prijatelje, komšije. Ne zaboravite posjetiti mezare svojih umrlih, ako to već niste učinili ranije. Proučite im ono što znate. Bar Fatihu.

  Bajram je i prilika da širom otvorimo ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca, svakom dobronamjernom čovjeku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi.

  Oba naša Bajrama imaju snažno izraženu društvenu dimenziju, u funkciji su zbližavanja ljudi, relaksiranja i unapređenja međuljudskih odnosa; a ovaj Bajram ima jasno izraženu i socijalnu dimenziju, koju smo malo prije istakli i koja se ogleda  kroz darivanje kurbana siromašnim i nezbrinutim.

  Braćo u vjeri, sada kad se vratite svojim kućama, nastojte obradovati svoje najmilije. Vaš osmijeh na licu i topla riječ za njih će biti najdraži poklon.

  Nastojmo, u danima Bajrama, među našim komšijama, prijateljima i rodbinom, posjetiti one koji su bolesni, usamljeni ili na neki drugi način onemogućeni da osjete puninu bajramske radosti.

  U želji da bajramska radost ispuni sve naše kuće i avlije, ja vam draga braćo, želim sretne i ugodne bajramske dane uz molbu Allahu, dž.š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoložrnju i porodičnoj sreći.

  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN“, poručio je on.

  Čestitka

  Mustafa-efendija Gobeljić jučer je uputio i čestitku povodom Kurban-bajrama.

  „BRAĆO I SESTRE: ES-SELAMU ALEJKUM

  Sutra je naš veliki blagdan – Kurban-bajram. Ramazanski bajram i Kurban-bajram su naša dva najveća praznika.

  Ovaj, kojeg sa radošću, iščekujemo sutra, pored svog uobičajenog blagdanskog značenja, prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

  Hadždž je IBADET koji je vezan za mjesto i vrijeme, i stoga, mi koji smo ostali ovdje, kod naših kuća, možemo samo duhovnim nitima biti povezani s njim.

  Možemo u svojim dušama osjećati žal što nismo dio nepreglednog džemata iskrenih sluga Božijih, koji, na najodabranijim mjestima, predaju svoje biće Uzvišenom Gospodaru.

  Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju. To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna.

  Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest odgajati ljude da budu dobri i poticati ih na dobro.

  Nema perioda u ljudskoj povijesti, kada ljudska toplina i dobrota nisu bile san i nada mnogih unesrećenih ljudi. Tako je i danas.

  Pozivam sve nas, da pokažemo svoje ljudsko i vjerničko lice, i pomognemo svima onima koji su u nevolji i kojima je naša pomoć potrebna.

  Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

  Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž.š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN“, poručio je on.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty three − = 31

  Čitano

  Povezani članci