More

  Aziz-aga Šehović u filmu o Ajvaz-dedi

  U filmu o Ajvaz-dedi „Voda iz stijene“ na kojem će raditi mnogi poznati glumci i koji je jedan od najvećih projekata poslijeratne produkcije u Bosni i Hercegovini svoje učešće će imati i Brčak Aziz-aga Šehović.

  - Advertisement -

  Novinar: Kristian Bilić

  U filmu o Ajvaz-dedi „Voda iz stijene“ na kojem će raditi mnogi poznati glumci i koji je jedan od najvećih projekata poslijeratne produkcije u Bosni i Hercegovini svoje učešće će imati i Brčak Aziz-aga Šehović.

  „Ostvarili su se moji dječački snovi, kada sam se vratio iz Njemačke krenuo sam malo sa fijakerom i mislio sam da ću ostati anoniman, međutim, to je postala turistička atrakcija i zvali su me širom Bosne i Hercegovine za snimanje dokumentaraca, smotri folklora itd.”, kazao je Aziz-aga u razgovoru za Otisak.ba.

  Prošle godine su konjanici predvođeni Aziz-agom, u pohodu na Ajvatovicu, postali prvi u Bosni i Hercegovini koji su za šest dana prejahali 220 kilometara.

  To je zapalo mnogim medijima za oko i kada se scenario za ovaj film napisao, kada su ekipe koje rade na filmu obilazile lokacije i tražile ljude za snimanje, mnogi su im rekli za Aziza, pogotovo u Pruscu.

  Najokićeniji  konjanik

  Šehović je rekao da su ga tada ljudi iz Sarajeva pozvali da se pridruži snimanju filma o Ajvaz-dedi.

  „Nekoliko godina sam na Ajvatovici proglašavan najokićenijim konjanikom, gdje moraš imati dobru opremu, dobrog konja, dobro odijelo. Tu je zaslužna i moja Ledi na kojoj sam jahao, koja je onako ponosno i gizdavo galopirala“, istakao je on.

  Kostimi za film će biti osigurani u saradnji sa Zemaljskim muzejom iz Sarajeva koji može dati autohtone kostime iz tog vremena, a sama vrijednost filma je procijenjena na 2,5 miliona KM.

  „Kolega Enver Žiga iz Visokog koji gaji bosanske brdske konje će učestvovati zajedno sa mnom, jer film nalaže autentičnost tog vremena, a ja ću sa svojim konjima biti u scenama gdje trebaju ovako moćni konji, snažni“, kazao je on i nastavio:

  „Ovo je film koji je, hajmo reći, multi-kulti, jer kada je ta stijena pukla i kada je voda došla do Prusca, radovali su se svi, i muslimani i katolici i pravoslavci, i to će biti prikazano u ovom filmu. Kako sam čuo, i Vlada Brčko distrikta će podržati ovaj film, i drago mi je da će se i Brčko pomenuti, jer zaista je ovo jedan veliki projekat.“

  Pored gumaca iz BiH, bit će angažovani i turski glumci, a snimanje u Bosni kreće od aprila. Plan je da se snimanje završi ove godine te da film bude prikazan na Sarajevo film festivalu.

  Konjima više nego ženi

  „Konji su skup hobi, ali to je moja ljubav. Nekad imam 6 konja, nekad 8. Jako je skupo, ali ja rado sa svojim konjima polovim njemačku penziju. Bilo bi haram da ih prevarim i za marku, radije prevarim svoju ženu Zumku“, zaključio je šaljivo Aziz.

  Ajvatovica je dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i derviškom šejhu iz 15. vijeka. Ajvaz-dedo je došao u Bosnu sa sultanom Fatihom II 1463. godine i dobio zadatak da sa još 39 sufijskih šejhova širi vjeru po raznim mjestima po Bosni.

  Za Ajvaz-dedu legenda kaže da je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom.

  Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74, široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi.

  Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je stijenu rastavljenu usmjerenu prema kibli.

  Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih tomruka (cijevi) i proveo ga kroz spomenutu stijenu do Prusca.

  Nije poznato koliko je ovaj vodovod bio u ispravnom stanju iza smrti Ajvaz-dede, ali se zna da je prvi popravak vodovoda izvršio šejh Hasan Kafi Pruščak.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two − thirty eight =