More

  Azijski pasoši najmoćniji na svijetu, pasoš BiH 45.

  Vlasnici pasoša Bosne i Hercegovine bez vize mogu putovati u 103 države svijeta, pokazalo je posljednje istraživanje organizacije Passport Index.

  - Advertisement -

  Južna Koreja i Singapur imaju najmoćnije pasoše na svijetu i njihovi vlasnici mogu bez vize putovati u 162 države svijeta, dok je pasoš Bosne i Hercegovine na 45. mjestu, pokazalo je posljednje istraživanje organizacije Passport Index, prenosi Otisak.ba.

  Vlasnici pasoša Bosne i Hercegovine, kao i pasoša Palaua, bez vize mogu putovati u 103 države svijeta.

  Najbolje plasirana država iz regije je Slovenija, koja se nalazi na 10. mjestu, a vlasnici ovog pasoša bez vize (ili da je dobiju u državi dolaska bez problema) mogu putovati u 153 države svijeta.

  Deseto mjesto dijele Slovenija, Poljska, Litvanija, Slovačka i Latvija. Pet mjesta niže je Hrvatska, čiji državljani, kao i državljani Čilea i Brazila, mogu putovati u 148 država svijeta a da ne razmišljaju o vizama.

  Na 37. mjestu Passport Indexa nalaze se Srbija, Tuvalu i Gvatemala. Vlasnici ovih pasoša mogu bez viza putovati u 116 država svijeta.

  Makedonija je na 38. mjestu, zajedno s Tongom (112 država), Crna Gora je na 42. mjestu, kao i Maršalovi otoci (108 država).

  Singapur ispred Njemačke i Japana

  Vlasnici albanskog pasoša (46. mjesto) bez viza mogu u 100 država svijeta, a Kosovo je na 86. mjestu (kao i Mijanmar) i pasoš vlasnicima donosi putovanje u 43 države bez viza.

  Rang azijskih država je poboljšan 2017. godine, iako su evropske zemlje, na čelu s Njemačkom, tradicionalno dominirale na ljestvici najvrjednijih pasoša.

  Krajem prošle godine Singapur je preuzeo vodstvo i postao prva azijska država ikada na vrhu liste najmoćnijih pasoša na svijetu, ali je Njemačka do decembra 2017. godine uspjela uhvatiti korak, mada ne zadugo, navodi Passport Index.

  Do nedavnih promjena došlo je uglavnom jer je Uzbekistan odobrio bezvizni režim Južnoj Koreji i Singapuru, ali i zbog promjena vizne politike Somalije.

  Na drugom mjestu na listi su Japan i Njemačka, čiji državljani mogu putovati u 161 državu.

  Afganistan na začelju

  Treće mjesto dijele Danska, Švedska, Finska, Italija, Francuska i Španija, četvrto Luksemburg, Norveška, Holandija, Belgija, Austrija, Portugal i Velika Britanija, a peto Švicarska, Irska, Sjedinjene Američke Države i Kanada.

  U prvih 10 mjesta su i grčki, češki, mađarski i poljski pasoš.

  Posljednje mjesto na listi zauzeo je pasoš Afganistana, čiji vlasnici mogu putovati u samo 26 država svijeta bez vize ili da je dobiju po dolasku.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 2 = four