More

  Autoput Sarajevo – Beograd će koštati tri milijarde eura

  U okviru posjete visoke državne turske delegacije Bosni i Hercegovini, u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine održan je bilateralni sastanak bh. ministra Ismira Juska s turskim ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Ahmetom Arslanom, javlja agencija Anadolija, prenosi Otisak.ba.

  Pored ostalih tema, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje turska strana provodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd.

  Arslan je kazao kako dosadašnja analiza pokazuje složenost projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju prolaziti.

  U planu 133 mosta i 53 tunela

  Konstatirao je kako je na trasi autoceste koja ide kroz Bosnu i Hercegovinu, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara.

  Turski ministar je dodao kako su do sada konstatirane dužine trasa i prateći objekti na trasama koje idu kroz Bosnu i Hercegovinu, te izvršena preliminarna procjena vrijednosti projekta u iznosu od približno tri milijarde eura.

  Finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja, trebali bi biti poznati do juna.

  Jusko je upoznao Arslana o problematici prometnih dozvola bh. prijevoznika te zatražio od turskog ministra liberalizaciju prijevoza.

  Arslan je iskazao zainteresiranost za liberalizaciju i zatražio da se u što kraćem roku imenuju i sastanu delegacije dviju država, kako bi unaprijedili poslovanje prijevoznika obje zemlje, što su obje delegacije prihvatile.

  Uskoro novi aerodrom u Istanbulu

  Također, Jusko je zatražio je od Arslana da turska strana uloži dodatne napore da se sporazum o priznavanju vozačkih dozvola između dviju zemalja potpiše u što skorije vrijeme, za šta je dobio potvrdu turskog ministra.

  Turska delegacija je naglasila razvoj zračnog prometa, pa je, s ciljem daljnjeg unapređenja, predloženo da se u narednom periodu unaprijede odredbe postojećeg sporazuma između Bosne i Hercegovine i Turske.

  Turski ministar pozvao je bh. kolegu na otvorenje novog aerodroma u Istanbulu, planirano za 29. oktobar ove godine.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × seven =

  Čitano

  Povezani članci