More

  Autoput Sarajevo – Beograd biće pokretač ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti

  Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc mišljenja je da će autoput na relaciji Sarajevo – Beograd, koji se planira graditi uz podršku Turske, pokrenuti ekonomski prosperitet i političku stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

  Turski ambasador u BiH Koc i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic su se u razgovoru za AA osvrnuli na značaj projekta autoputa koji će spojiti glavne gradove BiH i Srbije.

  Koc je podsjetio kako je ideja o autoputu koji bi spojio Beograd i Sarajevo nastala 2016. godine, tokom trilateralnog sastanka ministara ekonomije tri zemlje u Istanbulu.

  Kazao je kako je tokom ovog perioda raspravljano o ruti autoputa, kao i o tome koja bi od njih bila najekonomičnija. Prema riječima Koca, u početku je bilo govora čak o 16 različitih ruta autoputa, no to je sad svedeno na dvije, jednoj na liniji Tuzla – Brčko -Bijeljina, te drugoj preko Višegrada.

  Osvrnuvši se i na nedavni sastanak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Istanbulu, na kojem se razgovaralo upravo o temi autoputa, Koc ističe da je to najbolji pokazatelj političke volje i snažne podrške predsjednika Erdogana za ostvarivanje ovog projekta.

  Prema njegovim riječima, na snažnu podršku Turske kada je riječ o ovom projektu, ukazuje i činjenica da je predsjednik Erdogan najavio kako će podržati gradnju obje trase autoputa.

  Ambasador Koc dalje naglašava kako je vrlo bitno da ovaj projekat podrže sve strane u Bosni i Hercegovini.

  “Ovo je jedan ekonomski projekat. Istovremeno, radi se o projektu koji će doprinijeti zajedništvu i političkoj stabilnosti regije. Jer, on će spojiti ljude, spojit će regije, spojit će ekonomije”, rekao je Koc.

  Na pitanje novinara AA o tome koji je značaj ovog projekta za Tursku, Koc je odgovorio kako Turska ima vrlo jasan pogled prema BiH.

  “Turska se uvijek zalagala za mir, stabilnost, teritorijalni integritet ove zemlje i to je uvijek čuvala među ciljevima u svojoj vanjskoj politici. Istu politiku Turska je nastavila pratiti i nakon posljednjeg rata. Stoga, Turska ovakve projekte, ovako velike korake, sa aspekta budućnosti Balkana, ali posebno BiH, smatra garancijom sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Koc.

  Podsjetio je na obim trgovinske razmjene BiH i Turske koji je u posljednjih 15 godina udesetorostučen i iznosi 700 miliona dolara, te kako Turksa teži ka cilju trgovinske razmjene od milijardu dolara.

  “Kako je to moguće ostvariti? Moramo napraviti jednu primamljivu ekonomiju, a isto tako i investicijsku klimu. Kada ojačamo infrastrukturu doći će više investicija. Biće olakšan transport roba. U tom smislu, ovaj projekat će donijeti investicije, a istovremeno pojačati i turistički potencijal. Ovo je jedan proces obostranog interesa i on će pokrenuti ekonomski prosperitet i političku stabilnost”, poručio je Koc.

  Dodao je kako je tehnička delegacija iz Turske boravila na terenu, te da je sada potrebno sačekati izvještaj o izvodljivosti.

  Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic istakako je kako je jedan od glavnih razloga što Turska podržava projekat autoputa Sarajevo – Beograd, činjenica da njegova zemlja želi jačanje odnosa između BiH i Srbije, ali istovremeno doprinijeti miru i stabilnosti regije.

  “Svrha ovog projekta neće biti samo spajanje Beograda i Sarajeva. Obzirom da će autoput prolaziti pored Sandžaka na jugu Srbije, olakšat će i komunikaciju sa ovom regijom”, smatra Bilgic.

  Turska, prema riječima Bilgica, oduvijek podržava projekte koji doprinose stabilnosti BiH, Srbije, ali isto tako i cijelog Balkana.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 × one =

  Čitano

  Povezani članci