Autoput Banja Luka-Bijeljina: Ubrzano se radi na utvrđivanju trase kroz Brčko

Foto: Facebook.com / Siniša Milić

Ubrzano se radi na utvrđivanju najadekvatnije trase autoputa Banja Luka-Bijeljina u dijelu koji prolazi kroz Brčko distrikt.

O tome kao i o dionici puta Tuzla-Orašje, te modalitetima, načinu finansiranja, izgradnji i upravljanju tim dionicama, sinoć je na sastanku u Brčkom predsjednik lokalne Skupštine Siniša Milić razgovarao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a.

“Riječ je o redovnim aktivnostima koje će se nastaviti nizom sastanaka i sa resornim ministrima kada je u pitanju realizacija ovih infrastrukturnih projekata i na stranačkom nivou kada je u pitanju funkcionisanje lokalne opštinske organizacije”, izjavio je Milić, koji je i predsjednik brčanskog SNSD-a.

Ukrštanje saobraćajnica na području Bukvika

Prema sadašnjem prijedlogu, dvije velike saobraćajnice (autoput Sarajevo-Beograd i brza cesta Tuzla-Orašje) trebale bi se ukrštati na području Brčko distrikta, tačnije u Bukviku.

“Omogućit će da Distrikt bude čvorište drumskog saobraćaja”, izjavio je jučer direktor brčanskog Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Ismet Dedeić.

Ova institucija je dobila zadatak da u što kraćem roku izvrši izmjenu prostornog plana i utvrdi trase na ovim saobraćajnicama koje će prolaziti kroz Distrikt.

Prijedlog trase autoputa Sarajevo-Beograd već je načelno utvrđen, te je najavljeno da će uskoro biti prezentovan javnosti.

“Trasa brze ceste Tuzla-Orašje trebala bi se kretati van naseljenih mjesta, prije svega Islamovca i Gornjeg Rahića”, otkrio je Dedeić.

Riječ je o dva veoma značajna infrastrukturna projekta čija realizacija se očekuje u narednom periodu.

Novinar: Adis Mujdanović
--