More

  Auto škole Brčko distrikta: Nastali su ogromni problemi u sprovođenju ispita

  spot_imgspot_img

  [SAOPŠTENJE]  Dana 12.11.2021. godine autoškole iz Brčko distrikta su primile dopis broj: 37-001118/21, predmet: Urgencija. U pomenutom Dopisu čiji su potpisnici Admir Bilalović, dipl.ing.saob, Mirsad Kevrić, v.d. šef Pododjeljenja i šef Odjeljenja Zoran Bulatović, dipl.oec., se mijenja Pravilnik.

  Dopisom je određen način na koji se prijavljuju kandidati, preciznije datum i satnica. Svi naši kandidati su ispoštovali navedenu odluku. Napominjem, u pitanju su učenici koji moraju izostajati sa nastave po nekoliko puta da bi obavili tehničku stvar, isto tako i zaposleni kandidati koji moraju napuštati radno mjesto kako bi se prilagodili novom pravilniku. Problem je nastao kada je 23.11. objavljen spisak ispita za teorijski dio polaganja na kom nema svih kandidata koji su prijavu podnijeli 23.11. do 12h za termin polaganja u tekućoj sedmici, kako je navedeno u članu 4. stavu (5) Pravilnika. Kandidati kojih nije bilo na spisku, iako su postupili ispravno, su izrazili veliko nezadovoljstvo, kao i njihovi roditelji, sto je potpuno opravdano. Godinama imamo dobru saradnju  sa referentima za ispite koji su do sada imali direktan kontakt samo sa autoškolama što je uveliko olakšavalo postupak zaprimanja prijava. Po novom pravilniku, referenti će umjesto kontakta sa 10 predstavnika autoškola dolaziti u lični kontakt sa oko 150 podnosilaca prijava što je u vrijeme pandemije rizično i protivno epidemiološkim mjerama. Referenti su na naše usmene prigovore kratko odgovorili da je tako odlučeno po naredbi v.d. šefa Kevrića. Mi Vas molimo da postupite po našoj žalbi jer su nastali ogromni problemi u postupku sprovođenja ispita. Želimo da se utvrde uzročnici tih problemi, kao i sankcije za odgovorne kako ne bi ispaštali i kandidati, ali i autoškole koje su poreski obveznici. Zahtijevamo da se sve naredne izmjene Pravilnika donose uz saglasnost onih na koje se te izmjene odnose, a to su predstavnici autoškola iz Brčko distrikta.

  Ko je čovjek koji ometa i otežava rad autoškola? Ko iz Odjeljenja za obrazovanje šteti budžet Brčko distrikta? Zašto naš novac završava u budžetu Federacije i RS?

  U pitanju je Admir Bilalović, predsjednik komisije za Licence ispitivača, predavača i instruktora.

  Zašto se ne organizuju edukacije koje su neophodne za produžavanje licence kada postoji komisija za isto? Nadležni koji su obavezni da organizuju dvije edukacije ove vrste to ne čine, što primorava ispitivače i instruktore da na edukacije idu u druge gradove kao što su Tuzla i Banja Luka. Bilalović, kao predsjednik te komisije ne obavlja svoju obavezu. On tako lično nanosi štetu budžetu Brcko distrikta jer se novac za edukacije ostavlja u budžetima susjednih gradovima.

  Izmjenama pravilnika Bilalović ne samo da tehnički usporava postupak zaprimanja prijava nego i svjesno u doba pandemija omogućava širenje virusa jer više od 100 kandidata mora lično da ode u prostorije u kojima se primaju prijave. Umjesto da u skladu sa epidemiološkim mjerama smanjuje cirkulaciju ljudi, on čini suprotno. Pritom, zahtijeva od kandidata da napuštaju školu ili radno mjesto kako bi obavili stvar tehničke prirode. 

  Auto škole Brčko distrikta

  Čitano

  Povezani članci