More

  Austrijski “non-paper” uzburkao duhove u Evropi

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  “Non-paper o susjedskoj politici i proširenju Evropske unije ministra vanjskih poslova Austrije Alexandera Schallenberga i ministarke za evropska pitanja Karoline Edtstadler naišao je na prve pozitivne reakcije iz više zemalja članice unije, saopćeno je agenciji APA iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije.

  U tom dokumentu Schallenberg i Edtstadler predlažu postepenu integraciju kandidata za članstvo u EU.

  Naime, oni smatraju da bi kandidati, prije punopravnog članstva trebali biti integrirani u institucije i fondove EU, kako bi građani još za vrijeme pristupnog procesa osjetili benefite budućeg članstva.

  Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je, prilikom poskete Schallenberga Ljubljani, najavila podršku austrijskog prijedloga.

  “Pročitala sam dokument i on je dobar. O tome ćemo dalje razgovarati”, najavila je ona.

  Prema Ministarstvu vanjskih poslova Austrije o non-paperu pozitivno su se izjasnile Mađarska i Italija.

  Ona je, prilikom posjete austrijskog kancelara Karla Nehammera, rekla da ponuda drugih puteva nije nada koju podnosioci zahtjeva za članstvo, kao što je Ukrajina trebaju da bi primjenile teške reforme.

  Austrijski non-paper je krajem maja upućen svim članicama EU, visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepu Borellu, evropskom komsera za proširenje i susedsku politiku Oliveru Verhelyiju.

  Oni predlažu, između ostalog, integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, te i zajedničkoj odbrambenoj politici EU, do učešća u mehanizmima o zaštiti od krize, te i agencijama EU.

  Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU uslijed rata u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susjedsku politiku i mogla bi imati negativne posljedice po stabilnost zapadnog Balkana, prenosi Blic.rs.

  “Uslijed toga bi se konflikt sa granica EU premjestio u njeno središte. Želimo i trebamo zemlje zapadnog Balkana na našoj strani. One su važni partneri i dio evropske porodice. Moramo zbog toga promijeniti naš pristup procesu proširenja i politike susjedstva”, zatražili su Schallenberg i Edtstadler.

  Oni ističu da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

  “Trenutni postupak posljednjih godina nije donio nikakve značajne rezultate. Čak šta više je doveo do rasta frustracije i otuđenja regiona i EU. Moramo prevazići trenutni ćorsokak time što analiziramo sve opcije”, naglasili su Schallenberg i Edtstadler.

  Jutarnji list prenosi oštru poruku austrojskog zvaničnika.

  Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP).

  “Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana”, rekao je Wolfgang Sobotka jučer u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

  Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) “nedvosmisleno” je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Evropskoj uniji, rekao je Sobotka.

  Predsjednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

  “Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske unije”, rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

  Sobotka je branio i austrijski tzv. “non-paper” po kojem bi zemljama zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

  “Mislim da bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo dobro rješenje. Punopravno članstvo time nije isključeno”, rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = two