More

  Austrija i Švedska neće spriječiti članstvo Hrvatske u Schengenu, ali bi mogla Njemačka

  Austrija neće spriječiti članstvo Hrvatske u Schengenu, a neće niti Švedska, koja je, također time priprijetila. Ali, mogla bi Njemačka.

  Velike su šanse da će Hrvatska ući, ali moguć je i udarac u zadnjem momentu. U ovom trenutku u svim glavnim gradovima koje se pita o Schengenu, Zagrebu govore – da, da, sve je ok, poruka vam je pozitivna, ulazite. Ipak, još nije gotovo, jer može biti neugodnih iznenađenja tamo gdje se najmanje očekuje, a neka komešanja, tako smo čuli, postoje – piše Poslovni dnevnik.

  Schengen je mnogo više od slobodnog prelaza granice, i razmjene podataka, to je, uz euro, za Hrvatsku pitanje potvrde političkog identiteta. Za velike članice i zemlje blizu centru EU-a, identitet je samorazumljiv. Za Skandinavce je EU racionalan izbor. Britanci su odbili. Za Hrvatsku je ključan i ta potvrda imala bi blagotvoran efekt.

  U Njemačkoj ključan dio vladajuće koalicije su Zeleni (Bündnis 90/Die Grünen), a njihova je reakcija nepredvidljiva. Ukoliko oni dignu znak stop, Scholzova vlada, i SPD-ova ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser neće moći dati podršku ulasku Hrvatske u Schengenski prostor. Iako svi viču gotovo, zbilja se još ne zna.

  Dosadašnje negativne naznake iz nekih zemalja bile su motivirane unutarpolitičkim zahtjevima i razmiricama. Primjer je Švedska, u kojoj su dvije sasvim različite stranke, Švedski demokrati, ( daju podršku Vladi iz parlamenta),i Socijaldemokrati, tražila stop za sve tri zemlje. Krajnje desni Švedski demokrati su apriori protiv, a Socijaldemokrati pitaju “Koju korist od ulaska Hrvatske ima Švedska?” Pri tome je Ylva Johansson, povjerenica Evropske komisije za unutrašnje poslove, u čijoj je odgovornosti i Schengen, švedska socijalistkinja!

  Problem je, kako sada stoje stvari, riješen, odnosno, Švedska je u Bruxellesu ponovo potvrdila da će dati prolaz Hrvatskoj.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = 24

  Čitano

  Povezani članci