More

  ASuBiH: Poziv za učešće u Istraživanju o učestvovanju mladih u procesima donošenja odluka

  spot_imgspot_img

  Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je 18.04.2020. godine objavila Poziv za učešće u Istraživanju o učestvovanju mladih u procesima donošenja odluka u BiH na svojim oficijalnim profilima. Link online forme za prijavu se nalazi u nastavku teksta.

  Koliko često poželimo pozitivne promjene u društvu? Zapitamo li se ikada na koji način možemo doći do željenih promjena?

  Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini odlučila se pozabaviti ovom temom kroz svoju novu aktivnost!

  Istraživanje je fokusirano na učešće mladih u Bosni i Hercegovini u procesima odlučivanja u njihovim lokalnim zajednicama.

  Cilj nam je istražiti postojeće mehanizme za učešće mladih u procesu donošenja odluka, a zatim ispitati znaju li mladi za te mehanizme i koriste li ih.

  Zajedno ćemo tražiti odgovor na pitanje ”kako?” sa mladima koji su koristili neke od mehanizama odlučivanja, ali i na pitanje ”zašto?” sa onima koji to nisu radili.

  Srednjoškolci su možda bili učesnici u nekom istraživanju, ali smo sigurni da se rijetko pruža prilika da budu mladi istraživači.

  Kroz ovu ASuBiH aktivnost mogu aktivno učestvovati u svim fazama pripreme i realizacije istraživanja.

  Trideset mladih ljudi iz 15 lokalnih zajednica (Bihać, Orašje, Gradačac, Zenica, Goražde, Bugojno, Jablanica, Posušje, Sarajevo, Tomislavgrad, Banja Luka, Modriča, Rogatica, Foča i Distrikt Brčko) će kroz nekoliko ciklusa treninga imati priliku steći teorijsko znanje i vještine neophodne za provedbu istraživanja.

  Zatim će stečeno znanje i vještine primijeniti u praksi i biti mladi istraživači koji će sa svojim vršnjacima tražiti odgovore na gore navedena pitanja.

  Prijave su otvorene od 18. do 22. aprila/travnja 2020. godine do 12:00h.

  Oni koji prođu u uži krug biće obaviješteni o online intervjuu sa članovima ASuBiH-a. LINK: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScYChGGX9cWpEhmd0EZZYeDJzq1HRM3a4_K5NvVIPqh_8Whrg/viewform

  Pozivamo sve zainteresovane da se prijave i budu dio tima koji će se družiti, učiti i istraživati u periodu april/travanj – decembar/prosinac 2020. godine.

  Rezultati istraživanja služiće kao putokaz Asocijaciji srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, ali i drugim omladinskim organizacijama pri planiranju aktivnosti jačanja položaja mladih u našoj zemlji.

  Autor: Asocijacija srednjoškolaca u BiH

  Čitano

  Povezani članci