Asocijacija mladih Roma “AKSIOM”: Rasizam u Domu zdravlja Brčko

“U Domu zdravlja kartoni su podijeljeni na godišta, selo i grad i na, pazite sad – Rome. Zgrozio sam se. Vrlo zabrinjavajuće. Ovo je u Dječjem dispanzeru”, napisao je čitalac u današnjem obraćanju Otisku, poslavši video.

Reagovala je Asocijacija mladih Roma “AKSIOM”, čije saopštenje prenosimo u cijelosti.

– Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ najoštrije osuđuje rasističku pojavu koja je zabilježena u Domu zdravlja u Brčkom. Video koji  je objavljen na portalu Otisak.ba, jasno pokazuje da zdravstveni kartoni, pored kategorija godišta pacijenata i pacijentica, mjesta prebivališta i drugih kategorija, sadrži i „posebnu“ kategoriju Romi. Ovo je očit primjer rasizma i svjesne namjere da se pacijenti i pacijentice koji/e dolaze iz romske zajednice  odvoje od onih koji dolaze iz većinskog stanovništva.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ traži hitnu reakciju na pojavu rasizma u ovoj javnoj ustanovi.

Od Uprave Doma zdravlja u Brčkom tražimo:

  • da se utvrditi ko je naložio da se zdravstveni kartoni kategorišu na ovakav način;
  • da se utvrdi da li je Uprava doma zdravlja bila upoznata sa odlukom da se zdrvastveni kartoni pacijanata iz romske zajednice smjeste u poseban dio?

Također tražimo javno izvinjenje Uprave doma zdravlja, a da se odgovorni za ovaj rasistički čin adekvatno kazne.

Ovo je sramota za Dom zdravlja u Brčkom. Nakon ovoga, sasvim opravdano postavljamo pitanje: da li se Romima na ovakav način nešto poručuje? 

„AKSIOM“ izražava veliku zabrinutost zbog ove pojave. Bilo kakva vrsta obilježavanja i svejesne podjele ljudi  je vrlo opasna, što se pokazalo kroz dalju, ali i blisku historiju u Bosni i Hercegovini i zbog toga, ovakve pojave treba odmah spriječiti – navedeno je u saopštenju.

Svoju reakciju povodom ovog slučaja uputio je i aktivist Safet Imamović.