More

  Asocijacija mladih Roma “AKSIOM”: Rasizam u Domu zdravlja Brčko

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  “U Domu zdravlja kartoni su podijeljeni na godišta, selo i grad i na, pazite sad – Rome. Zgrozio sam se. Vrlo zabrinjavajuće. Ovo je u Dječjem dispanzeru”, napisao je čitalac u današnjem obraćanju Otisku, poslavši video.

  Reagovala je Asocijacija mladih Roma “AKSIOM”, čije saopštenje prenosimo u cijelosti.

  – Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ najoštrije osuđuje rasističku pojavu koja je zabilježena u Domu zdravlja u Brčkom. Video koji  je objavljen na portalu Otisak.ba, jasno pokazuje da zdravstveni kartoni, pored kategorija godišta pacijenata i pacijentica, mjesta prebivališta i drugih kategorija, sadrži i „posebnu“ kategoriju Romi. Ovo je očit primjer rasizma i svjesne namjere da se pacijenti i pacijentice koji/e dolaze iz romske zajednice  odvoje od onih koji dolaze iz većinskog stanovništva.

  Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ traži hitnu reakciju na pojavu rasizma u ovoj javnoj ustanovi.

  Od Uprave Doma zdravlja u Brčkom tražimo:

  • da se utvrditi ko je naložio da se zdravstveni kartoni kategorišu na ovakav način;
  • da se utvrdi da li je Uprava doma zdravlja bila upoznata sa odlukom da se zdrvastveni kartoni pacijanata iz romske zajednice smjeste u poseban dio?

  Također tražimo javno izvinjenje Uprave doma zdravlja, a da se odgovorni za ovaj rasistički čin adekvatno kazne.

  Ovo je sramota za Dom zdravlja u Brčkom. Nakon ovoga, sasvim opravdano postavljamo pitanje: da li se Romima na ovakav način nešto poručuje? 

  „AKSIOM“ izražava veliku zabrinutost zbog ove pojave. Bilo kakva vrsta obilježavanja i svejesne podjele ljudi  je vrlo opasna, što se pokazalo kroz dalju, ali i blisku historiju u Bosni i Hercegovini i zbog toga, ovakve pojave treba odmah spriječiti – navedeno je u saopštenju.

  Svoju reakciju povodom ovog slučaja uputio je i aktivist Safet Imamović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img