More

  Ashdown: Bosna je pijun u ruskoj igri

  Bosna i Hercegovina je dosta nazadovala, ali ne ide u konflikt, kaže bivši visoki predstavnik u BiH.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zapad je zaboravio na Balkan, ali još uvijek ima puno posla, pogotovo u Bosni i Hercegovini, zato mi je drago da je vladi preporučeno da se uključi, kazao je za Al Jazeeru bivši visoki predstavnik u BiH i član Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Paddy Ashdown komentirajući izvještaj Odbora za vanjske poslove britanskog Doma lordova o stabilnosti na Zapadnom Balkanu i britanskim interesima, u kojem britansku vladu pozivaju da, uprkos Brexitu, održi i poveća svoj utjecaj u regiji.

  Ashdown kaže da je riječ o jednoj preporuci, a ne o službenoj politici Velike Britanije.

  Na pitanje koliko Rusija destabilizira Zapadni Balkan, napose Bosnu i Hercegovinu, Ashdown je odgovorio kako će „Rusija nanijeti štetu gdjegod to može“.

  „Za Bosnu i Hercegovinu je problem što je ostala u vakuumu koji postaje sve veći ako izostaje vladavina prava i efektivna pomoć Evropske unije“, smatra.

  „Rusija nije zainteresovana za BiH, ali jeste zainteresovana da stvori poteškoće za Zapad. BiH je na neki način postala pijun u ruskoj igri u kojoj nastoji i dalje širiti destabilizaciju na zapadne demokratije“, ukazao je Ashdown.

  BiH ovako ne može naprijed

  “Riječi su uredu, ali iza njih trebaju slijediti djela, ne sudimo ljudima prema onome što kažu nego prema onome što rade, nadam se da ovo označava početak jedne promjene. Bosna i Hercegovina ima problem jer su stvari otišle unazad, u vrlo opasnom smjeru, umjesto prema EU-u, ako Velika Britanija to može promijeniti, to pozdravljam. S tim ciljem, odbor primjećuje da je Brexit imao utjecaj na Zapadnom Balkanu, te da je shodno tome potrebno ponovno potvrditi britansku posvećenost toj regiji”, tvrdi Ashdown.

  Dodaj je da je Bosna i Hercegovina dosta nazadovala, ali da ne ide u konflikt, jer, kako kaže, nema volje za to.

  “Ne mogu reći šta se može desiti ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno, ipak ne vidim neko alarmantno stanje koje bi vodilo u konflikt. To nije opasnost, ali je opasno što BiH ostaje jedna crna rupa zbog disfunkcionalnosti, korupcije i destabilizacije, to znači da BiH ne može ići naprijed u takvom stanju. Dvije stvari se moraju desiti da se to promijeni: narod BiH mora reći da to više neće trpjeti i na ovaj način ne možemo graditi budućnost i napredak za našu djecu; moraju ukloniti te političare, odnosno one koji pokušavaju destabilizirati BiH; u tome mora pomoći međunarodna zajednica, pogotovo EU i Washington”.

  Model britanskog prisustva na Balkanu

  Velika Britanija, navode u izvještaju, mora pronaći nove modalitete saradnje sa zemljama Evropske unije kako bi se održao i povećao napredak postignut u regiji nakon ratova 90-tih.

  Samit zemalja Zapadnog Balkana u Londonu šalje upravo takvu poruku i potrebno ga je iskoristiti za uspostavu modela britanskog prisustva na Balkanu nakon Brexita.

  Odbor je saglasan s podrškom britanske vlade zemljama regije u njihovim naporima za učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

  Navodi se da destabilizirajući vanjski faktori, s posebnim naglaskom na Rusiju, moraju biti snažno i uporno suzbijani.

  Britanija mora podržati zemlje regije u njihovim internim nastojanjima za osnaženje demokratskih institucija, borbi protiv korupcije, rukovođenju migracijama te stvaranju pozitivne ekonomske klime.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = thirty two