More

  Arlov zahvalio Miliću za pomoć izgradnji Dnevnog centra za djecu na Kosovu i Metohiji

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić primio je u svom kabinetu Milorada Arlova, predsjednika Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, povodom donacije Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH u iznosu od 10 000 KM za završetak izgradnje Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici za 144 djece i mladih s poteškoćama u razvoju. 

  „Zadovoljstvo mi je da sam danas bio u prilici da se ponovo vidim s gospodinom Arlovom, čovjekom koji je pokazao izuzetnu humanost i u svoje ime i ime svih nas koji osjećamo empatiju i solidarnost sa stradanjima ljudi, a naročito djece na KiM. Ovo nije prvi put da naša sredina učestvuje u ovakvim akcijama, ne samo na prostoru  KiM, već i u regiji. Ovo je više simbolički čin da odavde uputimo izraze podrške djeci na KiM, da opstanu i ostanu na svojim ognjištima. Želio bih da zahvalim svima koji su kroz institucije vlasti Brčko distrikta BiH podržali prijedlog Ureda gradonačelnika jer su ovo sredstva koja su bila predviđena u rebalansu budžeta“, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

  On je istakao da je ovo ujedno i način da se izrazi zahvalnost, kako je naveo, na svemu što je Republika Srbija učinila u proteklim godinama.

  „Podsjetit ću da je zahvaljujući donaciji Republike Srbije, a posredstvom Vlade Republike Srpske u Brčko stigao milion konvertibilnih maraka za izgradnju vrtića u Brčkom, koji se privodi kraju, a koji će, nadam se, u ovoj godini biti pušten u rad“, zaključio je Milić.

  Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, istakao je da je Brčko 23. lokalna zajednica u BiH (RS) koja je uključena u projekat izgradnje Dnevnog centra te da je do sada prikupljeno nešto manje od 200 000 eura, a nedostaje još 80 000 eura da bude završen.

  „Došao sam da zahvalim gradonačelniku za izuzetnu pomoć. Riječ je o velikom projektu na kojem radimo, a koji je pandemija usporila. Vjerujem da će do kraja godine biti gotov. Pozvao bih ovim putem i ostale lokalne zajednice kao i sve koji su u mogućnosti da pomognu da izgradimo Dnevni centar. Ovim putem se zahvaljujem i brčanskoj ,Prosvjetiʻ, koja je prošle godine učestvovala u projektu kojim smo ugostili djecu s Kosova i Metohije u Brčkom. Ovaj projekat je ove godine odgođen zbog pandemije i u zavisnosti od situacije realizovat ćemo ga za vaskršnje praznike sljedeće godine ili u mjesecu junu“, dodao je Arlov.

  On je najavio za oktobar i novembar ove godine humanitarnu akciju putem humanitarnog broja te putem srednjih i osnovnih škola koja će imati za cilj osim prikupljanja sredstava za izgradnju centra i prikupljanje sredstava za paketiće za djecu KiM za božićne i novogodišnje praznike.

  Autor: Vlada Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci