Arhiv Brčko: Predavanje na temu ‘Osnove konzervacije i restauracije papira’

  Predavanje Ide Fazlić, studentice II godine postdiplomskih studija konzervacije i restauracije u Veneciji.

  [Ustupljeno Otisku]

  U zgradi Arhiva Brčko distrikta BiH, dana 20.08.2018, u 11:00 sati, održano je predavanje Ide Fazlić, studentice II godine postdiplomskih studija konzervacije i restauracije u Veneciji, saopćeno je iz Arhiva.

  Predavanje je bilo na temu “Osnove konzervacije i restauracije papira”. Ida Fazlić pripada prvoj generaciji studentskog programa Interdisciplinarnog studija: Konzervacija i restauracija Univerziteta u Sarajevu i nosilac je posebnog priznanja za postignut uspjeh studenata Univerziteta u Sarajevu pod nazivom “Srebrena značka”.

  Predavanju su prisustvovali arhivari i arhivisti Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, Kancelarije za reviziju institucija BiH, BZK Preporod, Vlade Brčko distrikta BiH, kao i zaposlenici Službe za arhiv Brčko distrikta BiH.

  Pored uvoda u osnove konzervacije i restauracije kulturnog naslijeđa, Ida Fazlić je upoznala prisutne i sa mjerama preventivne zaštite arhivske građe tj. procesa održavanja klimatskih, hemijsko-bioloških i fizičkih uslova čuvanja građe, štetnom dejstvu ovih faktora na papir, zatim procesa degradacija papira, kao i zaštite zaposlenika koji u svom radu dolaze u kontakt sa arhivskom građom koja je u procesu konzervacije i restauracije, navodi se u saopćenju.

  [Ustupljeno Otisku]

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = 64