Apsolutna dominacija brčanskih odbojkaša

Dvorana Gimnazije Brčko
Autor teksta: Kristian Bilić
Autor fotografija: Samir Tukulj

Svaki grad ima svoju prepoznatljivost, a Brčko je u svijetu sporta dakako prepoznatljivo po odbojci, kako prije rata za vrijeme bivše Jugoslavije, tako i danas.

Apsolutna dominacija brčanskih odbojkaša, evidentna je kako u muškoj, tako i u ženskoj odbojci posljednjih 15 godina. Trenutno Brčko ima tri premijerligaša, a još dva kluba su na putu da to postanu. Popularne Brčanske princeze, posljednjih 6 godina su izgubile samo jednu utakmicu u ligi.

  • Mi smo dojadili i Bogu i narodu, jer već se unaprijed zna rezultat, evo godinama, ove sezone tri seta izgubili od 50 setova, što kaže prosjek setova 25-14 kad bi gledali primljene poene… Mi smo igrali evropsku, međuevropsku ligu MEVZU gdje smo postigli izuzetan rezultat, treću poziciju u MEVZI. Zadnjih 14-15 godina uzastopni prvaci, kup, mlađe kategorije, kadetkinje, juniorske sve prvaci BiH, učešće u ligi šampiona i učešće u ligi CEV-a – kazao je u izjavi za medije Esad Omerhodžić, predsjednik ŽOK Bimal-Jedinstvo.

Dominacija nije primjetna samo u ženskoj kategoriji, muška odbojka je izuzetno kvalitetna, a ima tradiciju dugu 75 godina, kada je 1946. osnovan klub Jedinstvo, danas dva kluba, muški i ženski. Ali velika zainteresovanost je izrodila još nekoliko klubova.

  • Ovo će biti malo prepotentno, ali vjerujem da većina ekipa u Premijer ligi BiH ima straha od brčanskih ekipa, jer, kako vidimo Brčko je i prije rata bio grad odbojske, a i u zadnje vrijeme dosta klubova iz Brčkog igra u Premijer ligi, ali igra i u ovim drugim ligama i bore se da uđu u Premijer ligu – izjavio je Azur Eminović, igrač OK Mladost.
  • Klub je postao 2007. godine i hajde da kažemo za neko kratko vreme uspeli smo da napravimo stvarno velike rezultate. Iza toga stoji jedan naporan rad, stoje igrači, uprava i svi u klubu koji rade naporno iz dana u dan da klub bude sve bolji i bolji i da pravimo sve kvalitetnije rezultate – kazao je trener OK Mladost Branko Mišić.

Mladost je napravila najbolji rezultat za BiH u odbojci, došli su do osmine finala CEV kupa i igrali sa klubovima iz najjačih evropskih liga.

Jedinstvo je jedan od najprepoznatljivijih odbojkaških klubova u bivšoj Jugoslaviji, a iz ovog kluba je poteklo na desetine juniorskih i seniorskih reprezentativaca Jugoslavije koji su nastupali na velikim evropskim i svjetskim takmičenjima.

  • Ne postoji klub od tih velikih klubova prijašnjih u bivšoj Jugoslaviji: Vojvodina, Partizan, sarajevska Bosna, Mladost Zagreb koji su bili u samom vrhu evropske odbojke koji u svojim redovima nisu imali jednog ili dvojicu igrača iz Brčkog. Jedinstvo je zbog toga uvijek osciliralo, ali je bilo često član prve lige i uvijek u vrhu druge lige Jugoslovenske odbojke – izjavio je trener MOK Jedinstvo Edin Baković.

Jačinu odbojke u Brčkom, pokazuje i činjenica da pored dva muška premijerligaša, za ulazak Premijer ligu su spremna još dva kluba, Galeb i Tempo. Tada bi Brčko komotno moglo napraviti svoju ligu koja bi bila jača i kvalitetnija od državne lige.