Apelacioni sud smanjio kaznu Nikoli Lujiću, višestrukom povratniku u činjenju krivičnih djela

Osnovni i Apelacioni sud u Brčkom (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

[SAOPŠTENJE] Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Nikole Vida Lujića (50) koji je pred brčanskim pravosuđem, nakon što je dugo bio u bjekstvu, pravosnažno osuđen za razbojništvo i teške krađe počinjene u ovom gradu 2012. godine. Nakon izručenja iz SR Njemačke, gdje je prošle godine uhapšen po međunarodnoj potjernici, njemu je pred sudovima Distrikta izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri godine i deset mjeseci.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Vida Lujića jer je u avgustu 2012. godine s nepoznatim saizvršiocem, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, ušao u jednu porodičnu kuću u naselju Potočari kod Brčkog, a potom počinio razbojništvo nad ženskom osobom. Oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju natjerali su žrtvu da im preda zlatni nakit, a zatim joj vezali ruke i noge selotejp trakom. Potom su pretresli prostorije njenog sina, koji je u to vrijeme boravio i Švicarskoj, odakle su oduzeli  6 600,00 švicarskih franaka, 300,00 Eura i 150,00 KM, te više mobilnih aparata.  Osuđeni je u novembru iste godine s nepoznatim licem provalio u još jednu kuću u tom mjestu i oduzeo kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće, nakon čega je sam pokušao provaliti i u jednu trgovinsku radnju u Brčkom. 

Vida Lujić  je,  po potjernici brčanskog pravosuđa iz 2017. godine, uhapšen  prošle godine u SR Njemačkoj.  Pošto je izručen Bosni i Hercegovini odmah je pritvoren na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta koje je protiv njega ubrzo podiglo optužnicu za krivična djela razbojništva (iz člana 283 stav 1) i teške krađe (iz člana 281 stav 1), kao i za pokušaj tog djela. Ocijenivši dokazanima optužbe za ova krivična djela iz Krivičnog zakona Distrikta, Osnovni sud osudio je u prvostepenom postupku Vida Lujića na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina. Odlučujući po žalbi odbrane, Apelacioni sud Distrikta izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni i uračunavanju ekstradicijskog pritvora u kaznu, pravosnažno ga osudivši na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i deset mjeseci.

Podsjetimo, ovaj bivši pripadnik Crvenih beretki ranije je pravosnažno osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u ovom gradu sredinom 1992. godine. Suđenje je provedeno po optužnici Tužilaštva Distrikta, koja je prethodno ustupljena nadležnim organima Republike Srbije. 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
--