Apelacioni sud BDBiH: Odredba o fiskalizaciji advokatske djelatnosti nije donesena saglasno Statutu

Osnovni i Apelacioni sud u Brčkom

U postupku ocjene usklađenosti pravnih akata Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, na sjednici vijeća održanoj dana 18.12.2019. godine, donio je presudu kojom je utvrdio da odredba člana 3. stav (1) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH, kojom je fiskalizovana advokatska djelatnost, nije donesena u skladu sa članom 37. stav (1) Statuta Brčko distrikta BiH i da prestaje važiti danom objavljivanja ove presude u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

Navedenu odluku Apelacioni sud Brčko distrikta BiH donio je postupajući po inicijativama za ocjenu usklađenosti pravnih akata koje su sudu, dana 30. i 31.10.2019. godine, u svojstvu građana uputila četiri advokata koja imaju sjedište u Brčko distriktu BiH.

Zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko distriktu BiH, advokati sa područja cijele Bosne i Hercegovine zajedno sa advokatima čije je sjedište u Distriktu, dana 26.04.2019. godine, u potpunosti su obustavili svoj rad pred sudovima i ostalim institucijama Brčko distrikta BiH, zbog čega od početka obustave rada pred Osnovnim i Apelacionim sudom nije održano oko 1200 ročišta, od kojih je najveći broj u građanskim predmetima, a oko 60 u krivičnim predmetima.

Presuda Apelacionog suda Brčko distrikta BiH dostupna je na službenom web portalu https://apsud-brckodistriktbih.pravosudje.ba/.

Autor: Pravosudna komisija BDBiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five × = 40